Annons

Annons

Annons

Hudiksvall

Ny design av gamla traditioner

Bjørg Helene Eggen är en grafisk designer och illustratör som har svenska traditioner och mönster som inspirationskällor. En personlig touch av Delsborosen och Delsbosömmen finns med i hennes kreationer.

Delsborosen och Delsbosömmen har hon använt i flera färger och tappningar. Mönstren kommer att användas till bland annat tyger, barnkläder, vykort, klockor och tapeter.

- Jag tycker det är viktigt att ta vara på traditioner och få fram kulturen. Vi har så vacker natur och musik här i Hälsingland.

- Jag ser så många dalahästar i Hälsinglands fönster. Jag tycker att man ska ha den fina hälsingebocken i stället.

På hennes hemsida kan man färglägga hälsingebocken och dockor i Delsboinspirerade mönster.

- Jag är mycket för att barn ska få vara kreativa själva och få pyssla.

Hon startade det egna företaget för 1,5 år sedan. Hon gör hemsidor och applikationer för mobiler. Men det går mer och mer åt designhållet.

Annons

- Det är roligast när jag gör design. Just nu gör jag Delsbostämmans hemsida. Jag har fått fria händer och använder mina egna mönster.

Annons

Barndomsåren tillbringade hon i Delsbo. Sedan dess har hon bott i flera delar av världen som bland annat Brasilien och Norge.

- Jag tar in världen och mig själv i arbetet.

Hennes fascination av Delsbosömmen kan förklaras genom hennes bakgrund och uppväxt.

- Det känns roligt för mig att arbeta med något som betyder något för mig. Eftersom jag har bott på flera platser och Delsbo är den plats som jag har tillbringat mest tid på, känns det som hemma för mig.

Bjørg Helene Eggen flödar av idéer. Hon har utkast till en ABC-bok och en sagobok på sin jättestora anslagstavla, som även rymmer en hel del prototyper och skisser.

Hon har också framtidsplaner på en partystass med blommönster ur Delsbo bruddräkt och en prototyp på mönstret finns på anslagstavlan.

- Jag jobbar väldigt snabbt, jag får mycket idéer, så jag måste slänga bort vissa.

Fakta

Delsbosömmen

Delsbosömmen härstammar från mitten av 1800-talet. Den uppstod i kretsen kring systrarna Rudolphi, speciellt Brita Carlsdotter Rudolphi som yrkesbroderade.

Mönstret broderas från fasta mallar där man kan skapa nya mönster genom att kombinera de olika mallarna, därför finns det stora variationer av Delsbosömmen. Oftast broderas det med rött garn på vitt tyg. Stygn som används är stjälkstygn och långsöm, som är en täckande söm som är ett mellanting mellan schattersöm och oliksidig plattsöm.

Annons

Annons

Bjørg Helene Eggen tycker att det viktigt att en historia berättas på kläderna. Delar av kläderna får gärna komma från återanvänt tyg.

Visitkort med Bjørg Helene Eggens illustrationer och mönster.


Maria Larsson

[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan