Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Småbarnspappa tog sitt liv efter samtal med Försäkringskassan


Denna artikel publicerades den 11 juli 2014, och har nu fått ny spridning på sociala medier. Efter många år med kronisk smärta och tidsbegränsad sjukersättning skulle mannen prövas mot arbetsmarknaden. Läkarintyg visar att hans arbetsförmåga bedömdes helt nedsatt. Men det räckte inte för Försäkringskassan. Till slut orkade han inte längre, skriver Länstidningen.

Mannen, vi kan kalla honom Johan, har varit helt sjukskriven från mitten av maj 2003 fram till slutet av 2006. Han lider av ryggvärk i sviterna av två trafikolyckor, ledsmärtor på grund av en inflammatorisk process samt struma och psoriasis samt misstänkt artrit av densamma.

Han kommer under processens gång också att få en depression och medicineras för denna.

I slutet av 2006 fick Johan tidsbegränsad sjukersättning, en form av ersättning som inte längre finns då regelverket för sjukersättning ändrades i mitten av 2008.

I Johans journal från Försäkringskassan kan vi följa hans resa i det svenska sjukförsäkringssystemet. Hösten 2008 meddelas Johan om att hans sjukersättning snart löper ut. Han uppmanas att inkomma med ett nytt läkarintyg.

Annons

Läkaren bedömer Johans arbetsförmåga som helt nedsatt i minst ett år framåt i början av 2009.

Annons

I augusti 2010 övergår myndighetsansvaret för Johan från Försäkringskassan till Arbetsförmedlingen. Han börjar arbetslivsintroduktionsprogrammet den första september.

Nu får Johan arbetspröva på olika arbetsplatser via programmet han ingår i. Han kommer upp i en arbetsförmåga på som mest sex timmar i veckan under denna tid. Han blir också under perioden 2010 till 2013 pappa till två barn.

I april 2013 löper det aktivitetsstöd som Johan haft under tiden i arbetslivsprogrammet ut och han står nu utan ekonomisk inkomst.

Enligt de åtta olika läkarintyg gällande Johans medicinska status bedöms hans arbetsförmåga vara ”helt nedsatt”. De är utfärdade av fem olika läkare. I det senast daterade, som skrevs för ganska precis ett år sedan, konstaterar läkaren att ”patienten har svårt att klara av normalt förekommande uppgifter i hemmet pga. smärta i lederna. Klarar inte av att duscha i 2 minuter utan kraftig smärta från höft.”

En handläggare på Försäkringskassan i Falun, som aldrig träffat Johan, gör dock en annan bedömning än de fem legitimerade läkarna i de åtta separata läkarintygen. Hon skriver att hon, med stöd i läkarintygen, bedömer att Johan inte har en helt nedsatt arbetsförmåga.

Johan överklagar Försäkringskassans beslut om att han inte har rätt till någon sjukpenning.

I den skriver han:

”I nuläget kan jag inte ens gå genom huset utan att jag måste bita ihop pga. värken i rygg och ben. Jag har inte ork att leka med barnen, så fort jag försöker så stoppas jag av smärtan. Så slutligen, eftersom jag i dagsläget knappt orkar med mig själv, vilket jobb på den nationella arbetsmarknaden skulle jag klara? Har läkarna bara sjukskrivit mig för skojs skull? Arbetsprövningarna och deras resultat, säger det inget?”

Annons

Annons

Försäkringskassan avslår i sin tur Johans överklagan.

Nu måste Johan ställa sig till arbetsmarknadens förfogande, annars förlorar han sin sjukpenninggrundande inkomst, SGI.

I ett sista telefonsamtal med sin handläggare på Försäkringskassan i Östersund, som överhördes av Johans mamma via högtalartelefon, sa handläggaren:

– SGI:n kan du glömma. Man kan arbeta fastän man har ont. Men du vill väl inte.

– Då rann tårarna på Johan, säger hans mamma. ”Ja, det där var nog sista sparken”, sa han till oss då berättar mamman.

Dagen efter hittade Johans fru honom livlös i husets källare, på tvättstugans golv.

I obduktionsprotokollet konstateras att han hade dödliga doser av ett medicinskt preparat i kroppen.

Johan efterlämnar en fru samt två barn i småbarnsåldern.

I ett utslag från Förvaltningsrätten i fallet om Johans sjukpenning går rätten på Försäkringskassans linje och avslår hans överklagan. I domen skriver Förvaltningsrätten: ”De läkarintyg som finns i målet är inte utförliga när det gäller att beskriva på vilket sätt arbetsförmågan har påverkats av Johans sjukdom.”


Henrik Flygare

063-15 55 48
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan