Annons

Annons

Annons

Freluga

Han har en egen pansarvagn

– Varför inte? Det är ungefär samma pris som en nyare skoter och då tycker jag att det här är roligare.
Så säger Jesper Lysell som sedan några månader tillbaka har en egen pansarvagn.

Nyheten om Jesper Lysells pansarvagn plockades upp av flera andra medier. Det rådde dock viss förvirring kring vem av bröderna Lysell som låg bakom inköpet.

Tvillingbröderna Lysell från Freluga är kända lokalt och i svenska orienteringskretsar som personerna bakom flera galna upptåg. Förra året blev Jerker rikskändis när han och en landslagskollega sprang naken i de Italienska bergen i samband med ett läger och blev tagna av polisen. "Tjejerna fick sig ett gott skratt i varje fall" kommenterade Jerker det hela efteråt.

Brorsan Jesper är också en väldigt bra löpare, men han har även blivit uppmärksammad för sitt fordonsintresse. Sommaren 2012 gick det att läsa om "Blixten", som Jesper och hans kompisars hemmabygge kallades. Den såg ut som en flotte, men gick att köra både på väg och på järnväg.

Annons

Annons

Och nu har han alltså köpt sig en pansarvagn.

Fakta

Pansarbandvagn 401

MT-L är en sovjetisk pansarbandvagn från slutet av 1960-talet som även producerades i Bulgarien och Polen. I Sverige fick den namnet Pansarbandvagn 401.

Drivbanden ligger runt sex bärhjul och de breda banden ger god framkomlighet i djup snö. Den mittmonterade motorn är förskjuten åt sidan för att ge plats åt en trång förbindelsegång till transportutrymmet bak. Normal lastkapacitet är 2 ton, dessutom kan upp till 6 ton tas på släp.

Beväpningen var normalt av en lätt kulspruta som enbar var avsedd för egenskydd. De svenska vagnarna var målade i kamouflage, hade blinkers och lyktor för framförande på allmän väg.

Pansarbandvagn 401 finns i dag bara kvar som utställningsobjekt i det svenska försvaret.

Fakta

Några hårda fakta

Vikt: 10,35 ton

Längd: 6,45 m

Bredd: 2,85 m

Höjd: 1,87 m

Antal passagerare: 11

Pansar: 3–14 mm

Motor: V8, diesel, 177 kW (240 hk)

Operativ räckvidd: 500 km

Hastighet: 61 km/h (väg), 30 km/h (terräng), 6 km/h (vatten)

Inbäddat innehåll

Pansarvagnen som Jesper Lysell har köpt har använts av försvaret för persontransporter i trakterna kring Boden.

Annons

Roligast är att köra pansarvagnen förbi hinder, som över rejäla snöhögar och diken.

Annons

Sommaren 2012 byggde Jesper och några kompisar ett fordon som såg ut som en flotte och som gick att köra både på vägar och på en nedlagd järnväg.


Ylva Lundin

0278-275 25
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan