– Alla tar väldigt allvarligt på det här, men experter läser in sig mer och får därför inte samma överdramatiserade bild som kanske många vanliga svenskar får när de läser kvällstidningarna, säger Igor Knez.
Tillsammans med forskare i Göteborg har han genomfört en enkätstudie om människors förhållande till klimatförändringarna. Enkäten skickades ut till 1 000 hushåll i Göteborg, gavs ut till 1 000 besökare i Göteborg, 30 klimatexperter, 67 politiker och andra beslutsfattare, samt 156 företag och verksamheter inom turistbranschen.
Annons
Annons
Studien visar också att de yngsta är mest bekymrade för hur det ska bli i framtiden, medan de äldsta var minst bekymrade.
– Det är ju inte så konstigt egentligen, eftersom de äldre kanske tycker att de "gjort sitt", i meningen att de inte kommer kunna förändra och få uppleva så mycket av det, säger Igor Knez.
En annan upptäckt är att kvinnor är mer bekymrade än män för konsekvenserna av att klimatet förändras. Igor Knez tror att det har med att göra att män och kvinnor i regel uttrycker sina känslor olika mycket.
– Forskning om känslor inom psykologin visar att kvinnor generellt läser av situationer emotionellt och utrycker sig mer känslomässigt. Bland män kan det vara så att de vill vara mer "coola" och inte uttrycka att de är väldigt oroliga även om de egentligen är det, säger Igor Knez.
Samtidigt var lågutbildade män mest oroliga för att deras livsstil måste förändras och deras arbeten ska försvinna beroende på ny miljölagstiftning i takt med klimatförändringarna. De ansåg också att farhågorna för klimatförändringarna är överdrivna.
Igor Knez tror att hans forskning är viktig för att beslutsfattare i samhället ska förstå att det finns många olika förhållningssätt till klimathotet.
– Det finns olika känslor och åsikter bland olika grupper och det är viktigt att förstå när vi ska försöka arbeta för ett hållbart samhälle, säger han.
Annons

Igor Knez är professor i psykologi vid Högskolan i Gävle och har forskat på vår inställning till klimathotet.
Erik Jersenius
0270-740 28
[email protected]