Annons

Annons

Annons

Freluga

En finsnickares sommarbutik

Hon utbildade sig till arkitekt i Japan, men blev snickare i Sverige. Nu har Yukari Ota Dahlgren dessutom blivit med butik. Åtminstone över sommaren.

– Jag har alltid velat ha någonstans att visa upp mina saker. Efter att hemslöjden i Bollnäs stängde har det varit svårt eftersom det inte finns några butiker häromkring som tar in den här typen av produkter, säger Yukari Ota Dahlgren.

Till vardags jobbar hon som snickare på Svenska fönster i Lingbo. Hon sysslar med finsnickeri och gör mest specialbeställda fönsterarbeten. Men under sommaren har hon öppnat en liten butik mitt emot Freluga gårdscafé.

Annons

Annons

Där säljer hon sina egna träskapelser, framför allt leksaker och barnmöbler.

Hon kommer ursprungligen från Tokyo. Efter sina arkitektstudier reste hon runt i Europa och hamnade så småningom på hantverksskolan Capellagården på Öland, grundad av Carl Malmsten. Där utvecklade hon sina kunskaper i trähantverk.

Men det är inte bara Yukari Ota Dahlgrens egentillverkade föremål som säljs i butiken. Även hantverkare från bygden finns representerade. Och kurskamraterna från Öland förstås.

– Jag har samlat på mig lite saker från mina kompisar därifrån. Textil- och keramiksakerna har de gjort. Jag försöker hitta sådant som inte går att köpa från andra ställen i närheten, säger hon.

På midsommardagen slog Yukari Ota Dahlgren upp portarna till nya butiken, som håller öppet tre dagar i veckan.

Yukaris egen produktion riktar sig framför allt till barn.

Men även vännerna från utbildningen på Öland och hantverkare från bygden finns representerade.

Annons


Tobias Svensson

0278-275 22
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan