Annons

Annons

Annons

Frisbee

Frisbeegolfen på väg att lyfta i Edsbyn: "Det är socialt och enkelt att hålla på med"

Frisbeegolfen i Edsbyn växer så det knakar. Mycket tack vare beslutet att lämna Gårdtjärnsberget och flytta ner till centrum.
– Som mest förra året hade vi 140 personer här under en dag, och det är mycket för ett litet ställe som Edsbyn, säger Pontus Karsbo i Edsbyns Frisbeeklubb.

Frisbeegolf kanske är lite slarvigt att kalla det, discgolf är mer rätt. Enkelt så går det ut på att kasta en disc i en korg på så få försök som möjligt – och alla termer som används är desamma som inom vanlig golf.

Jesper Olsson, Edsbyn, gjorde en bio, basket in one. Discgolfens motsvarighet till ett hole in one.

Bild: Leo Hägglund

– Det är ett alternativ till alla andra bollsporter. Det är socialt och enkelt att hålla på med. Det krävs inte en massa förberedelser, man kan göra det när som helst, säger Pontus Karsbo som sitter i styrelsen för klubben som för tillfället mönstrar ett 100-tal medlemmar.

– Jag har dålig koll på andra klubbar i landet hur stora de är, men vi har en organisation som jag tror är bättre än på många andra håll. Det är gratis att spela och alla intäkter kommer från sponsorer. Man behöver inte vara medlem för att spela, men blir du det för 100 kronor får du en disc som kostar 130 kronor, så det är mer plus minus noll där.

Annons

Annons

Pontus Karsbo sitter med i styrelsen för Edsbyns Discgolklubb.

Bild: Leo Hägglund

Banan i dess nuvarande form är 14 hål stor och ligger vackert belägen bakom sporthallen i Edsbyn. Klubben driver den själv med viss hjälp från kommunen och ideella krafter. Just flytten från Gårdtjärnsberget som gjordes för fyra år sedan blev ett stort lyft för sporten i Edsbyn.

– Det är lättare nu när vi håller till centralt. Förr var det mest en familjegrej, jag visste inte alls om att det fanns innan frågan kom om den skulle flyttas hit. Nu har fler och fler börjat upptäcka det, jag tror de flesta vet om att vi finns. Ifjol hade vi 140 personer som var här under en och samma dag, och det är mycket för ett litet samhälle som Edsbyn. Det går framåt hela tiden, säger Pontus Karsbo.

Hur svårt är det, och spelar man med handikapp som i vanlig golf?

– Det är en definitionsfråga hur svårt det är... I klubben har vi internt handikapp på vår veckotävling, Torsdagsgolfen, då kan till och med jag sträcka mig till att vara med. Men handikapp är inget man går och skryter om som i vanlig golf. Det är antal kast som avgör.

Full koncentration vid puttningen. Några meter bakom korgen så flyter Voxnan förbi.

Bild: Leo Hägglund

Annons

På söndagen avgjordes en deltävling i Origotouren i Edsbyn med ett drygt 60-tal spelare. Touren har funnits i tre år och riktar sig till klubbar i södra Norrland. Från Edsbyn deltog en dryg handfull spelare och tävlingen avgjordes över totalt 48 hål.

Annons

Vann Openklassen gjorde Jonas Brolin från Söderhamn. Bäste hälsing efter honom blev Edsbyns Petrus Jonsson.

I motionsklassen vann Edsbyns Gustav Ekbom.

Många discar blir det. De felsta spelarna har ryggsäckar fullproppade med ut på banan, då alla discar har egenskaper som stämmer bättre för olika situationer.

Bild: Leo Hägglund


Leo Hägglund

0278-275 14
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan