Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

De blir studiehandledare: "Det är en snabbutbildning som ger hopp om framtiden"

Avlindar Haji Othman från Ljusdal och Isak Alsabban från Nordanstig har båda flytt från Syrien till Sverige. Nu är de två av deltagarna på Högskolan i Gävles nya utbildningsprojekt.

Inbäddat innehåll

För två år sedan kom Isak Alsabban till Sverige från Syrien. Sedan dess har han haft ett tydligt mål; han vill snabbt komma in i samhället, lära sig svenska och bli matematiklärare. Idag är han en av de som snabbutbildar sig till studiehandledare på Högskolan i Gävle.

– Det är en jättebra chans för mig att få utbilda mig på Högskolan i Gävle, det är ett steg mot arbetsmarknaden, säger han och berättar att han ser fram emot att få sitt första svenska betyg.

Alla på kursen har någon sorts akademisk bakgrund. I Syrien utbildade sig Isak till ekonom och arbetade som revisor. Nu har han sikte på att för första gången arbeta inom skolan.

Annons

Annons

– Att få ett jobb efter den här kursen och att sen fortsätta utbilda mig till matematiklärare, det är min dröm, säger han.

Läs mer: Lärare – ett av världens finaste yrken

Isak Alsabban, en av deltagarna på utbildningen i Gävle.

Bild: Maja Flygt

Idag bor Isak tillsammans med sin bror i Strömsbruk. I skogen och tystnaden trivs han bra och där vill han stanna. När han talar om hur det har varit att komma in i det svenska samhället säger han att det har varit ganska lätt, mycket tack vare hans genuina intresse för att lära sig och det stöd som han har fått från Röda korset.

– När jag kom hit träffade jag en kvinna från Röda korset, jag lovade henne att bara prata svenska efter fyra månader, ingen engelska. Jag klarade det och efter fyra månader kunde jag ganska bra svenska, berättar han.

Läs mer: Nyanlända elever ökar pressen på skolan: "Vi behöver mer personal"

Isak Alsabban har tidigare arbetat som revisor i Syrien, nu drömmer han om att skola om till mattelärare i Sverige.

Bild: Maja Flygt

Annons

Idag är Isak styrelsemedlem och kassör för Rädda barnen i Nordanstig och han ser mycket fram emot att få arbeta inom skolan.

Avlindar Haji Othman är en av Isaks nya klasskamrater, hon kom från Syrien för tre år sedan och bor idag i Ljusdal. Även hon är positiv till utbildningsprojektet.

Annons

– Jag tycker mycket om det, det är en snabbutbildning som ger hopp om framtiden. Det är viktigt för skolan behöver lärare och studiehandledare, säger hon.

Avlindar Haji Othman vill ge språkstöd till elever som behöver hjälp i klassrummet.

Bild: Privat

I Syrien har Avlindar Haji Othman tidigare arbetat som engelsklärare och nu vill hon tillbaka till skolan för att hjälpa barn, som likt henne själv, har flytt till ett nytt land.

– Det viktigaste är att hjälpa eleverna förstå svenska, nu är det nytt och svårt för dem. Annars kan det skapa problem i klassrummen eller göra att de inte integreras i det svenska samhället, säger hon.

Läs mer: Torsbergsgymnasiet rivstartar med svenskundervisning: "Stolt över att vi gör det här"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Annons

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!


Maja Flygt

0650-355 00
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan