Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Nyanlända studiehandledare i skolbänken – ska stötta elever på modersmål

På Högskolan i Gävle håller man nu snabbutbildningar för att nya svenskar ska kunna arbeta som studiehandledare i Region Gävleborg. Tanken är att det både ska skapa sysselsättning för arbetslösa och erbjuda mer språkstöd till elever som inte har svenska som modersmål.

I veckan påbörjades utbildningarna.

– Vi såg behovet. Dels framförde kommunerna att det var svårt att hitta rätt personer som studiehandledare, men det finns också många nyanlända som är arbetssökande med kompetens som vi inte tar vara på, säger Glafira Sörensson som leder projektet på Högskolan i Gävle.

Europeiska socialfonden är med och finansierar stora delar av projektet som en del i sitt arbete för bland annat sysselsättning och integrationsinsatser. Projektet kommer att pågå i tre utbildningsomgångar och sker i samarbete mellan Högskolan i Gävle, arbetsförmedlingen och flera kommuner i Gävleborg samt Älvkarleby kommun. Från Ljusdals och Hudiksvalls kommuner är det sammanlagt cirka sex respektive tio deltagare på utbildningen.

Annons

Läs mer: Torsbergsgymnasiet rivstartar med svenskundervisning: "Stolt över att vi gör det här"

Annons

Projektet bidrar till att åtgärda bristen på studiehandledare med språkkunskaper samtidigt som man tar till vara på kompetensen hos de som har flytt till Sverige.

Bild: Arkiv

Under 16 veckor och varvas föreläsningar med praktik på grund- och gymnasieskolor.

– Mycket fokus ligger på att lära sig värdegrunderna och förhållningssätten i svenska skolan. Det är viktigt för att det är ett komplext uppdrag att vara studiehandledare, man ska inte bara kunna språket utan även hur skolan är uppbyggd och vad man utgår ifrån här, säger Glafira Sörensson.

Läs mer: Rektor i modersmål lämnar Ljusdal: Ska hjälpa flyktingar på regional nivå

På Högskolan i Gävle samlas nu arbetssökande från runtom i regionen för att utbilda sig till studiehandledare.

Bild: Daniel Nilsson

Kommunerna har efterfrågat ett antal handledare och Arbetsförmedlingens har därefter utgått från vissa kriterier. Förutom att vara registrerad hos arbetsförmedlingen ska den arbetssökande helst ha tidigare erfarenheter av att jobba med unga och barn, någon form av akademisk bakgrund från sitt hemland och ha avslutat eller nått en hög nivå inom SFI. Att svenskkunskaperna håller en hög nivå är viktigt för att studiehandledaren ska kunna fungera som en länk mellan lärare och elever.

Annons

Annons

Enligt Stefan Danielsson, projektgruppens representant från Arbetsförmedlingen, har man tidigare haft liknande projekt i Sandviken som har varit väldigt lyckat.

– Det har varit en jättebra grej och responsen har varit väldigt positiv i Sandviken, där det varit ett otroligt stort intresse. Jag tror det här projektet kan bli väldigt bra i de andra kommunerna också, säger han.

Läs mer: Här börjar vägen in i den svenska skolan: "Om det är roligt går det enklare"

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!


Maja Flygt

0650-355 00
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan