Annons

Annons

Annons

Los

Kommunen kämpar för att Pilgrimen ska få stå kvar i Kårböle

Anrika Värdshuset Pilgrimen i Kårböle hotas av rivning. Men myndighetsnämnden har överklagat länsstyrelsens beslut till mark- och miljödomstolen. Politikerna anger i sitt yttrande flera skäl till att låta byggnaden stå kvar.

Så här lät det bland Kårböleborna när frågan lyftes i vintras:

Inbäddat innehåll

Ägaren till Värdshuset Pilgrimen vill riva byggnaden och eventuellt flytta den till Stockholm, något som bekymrar byborna och kommunen.

Läs också: Kårböleborna vill ha Pilgrimen kvar: "Värdshuset är en symbol för byn"

Myndighetsnämnden tog i vintras beslut om att neka rivningslov, något som i början av sommaren upphävdes av länsstyrelsen. Anledningen är att det inte finns någon byggnadsminnesförklaring, områdesbestämmelse eller liknande som skulle kunna stoppa en eventuell rivning.

Annons

Annons

Läs också: Nu kan anrika värdshuset rivas – och flyttas till Stockholm: "Det är ett dråpslag"

Kommunen vill inte att Värdshuset Pilgrimen i Kårböle ska rivas.

Bild: Bettina Bettenhausen/Arkivbild

Men myndighetsnämnden gav sig inte utan överklagade ärendet till mark- och miljödomstolen.

Läs också: Beslut om rivning av värdshuset Pilgrimen överklagas till domstol

I sitt yttrande framhåller nämnden byggnadens höga kulturhistoriska värde och ger som exempel hembygdsförbundets byggnadsinventering från 1970-talet.

Kommunen och staten har också hjälpt till att renovera byggnaden på 1980-talet. Anledningen till att statliga medel användes till detta var bland annat för att de kulturhistoriska värdena skulle bevaras. Om byggnaden rivs skadas den insatsen för glesbygden, anser myndighetsnämnden.

Läs också: Ägaren efter beslutet om Pilgrimen: "Om lagen ger mig rätt, vill jag riva"

Annons

Nämnden påpekar också att det finns många kulturhistoriskt värdefulla byggnader i kommunen som inte är skyddade genom någon områdesbestämmelse eller detaljplan. Att försöka skydda alla skulle kräva alldeles för stora resurser, menar nämnden.

Annons

En annan anledning till att byggnaden aldrig har skyddats formellt är enligt myndighetsnämnden att det tidigare inte har funnits någon hotbild mot den.

Nämnden ifrågasätter också ägarens skäl till att riva Pilgrimen, eftersom olika planer för byggnaden har uppgetts genom processens gång.

Många Kårbölebor anser att byggnaden är en viktig symbol för byn, och det finns en stor oro inför att den kan rivas. Myndighetsnämnden anser att det allmänna intresset enligt proportionalitetsprincipen borde vara starkare än den enskildes.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!


Monica Wikström

0651-58 50 32
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan