Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Gävle konstskola 50 år: Rebecca Lindsmyr avtäcker ytan och innehållet i sitt måleri

I våras tog Rebecca Lindsmyr från Edsbyn sin kandidatexamen på Glasgow School of Art, med inriktning fri konst och måleri. Nu visar hon upp sitt konstnärskap på Gävle konstskola i Gävle, där hon studerade 2010–2013.

Hennes utställning heter "Täcka. Avtäcka" och handlar om psykisk ohälsa.

– Jag fick en förfrågan om att ställa ut i Gävle i våras och då funderade jag en del över vilken roll en konstskola fyller för eleverna. En viktig aspekt är att det inte bara det yttre konstnärliga man arbetar med utan också inre jobbiga frågor som man kanske inte haft tid och möjlighet att bearbeta tidigare, berättar Rebecca Lindsmyr som sedan en tid tillbaka bor och jobbar i Leipzig.

"Täcka, Avtäcka" handlar just om friktionen mellan det yttre och det inre, den kliniska släta ytan och vad som döljs från omvärlden.

– Utställningen bygger på ett samtal mellan två unga personer i Gävleborg som tydligt begränsats i sina liv av psykisk ohälsa. Samtalet finns transkriberat i en katalog i utställningen och utifrån detta har jag gjort fem målningar på temat, säger Rebecca Lindsmyr.

Annons

Annons

– Jag är intresserad av genusfrågor liksom hur vi uppfattar kropp och själ.

Genom färgen utforskar Rebecca Lindsmyr det kliniska språket från den medicinska vetenskapen kring friskt och sjukt, det normaliserade mot det stigmatiserade.

Rebecca Lindsmyr har fler utställningar på gång, bland annat i Glasgow och i Gävleborg. Nästa höst har hon en separatutställning i Bollnäs konsthall och när det är dags att inviga nya kulturhuset i Ovanåker kommer hon också att visa några verk.

Utställningen "Täcka. Avtäcka" är en del av Konstskolan i Gävles 50-årsfirande på temat "Vad gör en konstskola?" Rebecca Lindsmyr är den fjärde konstnären som ställer ut i Labbet på Gävle konstcentrum. Utställningen invigdes på torsdagen och pågår en dryg vecka.

LÄS MER: Tigger pengar till utställning

Rebecca Lindsmyr från Edsbyn får 150 000 kronor i konststipendium

Rebecca målar kropp och själ

Annons

Vad döljer sig under skynkena? Rebecca Lindsmyrs utställning på Labbet på Gävle konstskola heter "Täcka. Avtäcka".

Rebecca Lindsmyr. Arkivbild


Christina Busck

0650-355 94
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan