Annons

Annons

Annons

Gävle

55-åring dömd i tv-pirathärva – nu överklagar han miljonskadeståndet

Den 55-årige Gävlebo som har dömts till 5,3 miljoner i skadestånd för att mot ersättning ha delat med sig av sin betal-tv till andra har överklagat domen.

Bild: Matt Rourke

Efter en flera år lång utredning åtalades i somras den 55-årige Gävlebon för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning. I november ställdes han inför rätta i Gävle tingsrätt och i början av december dömdes han till villkorlig dom för att otillåtet ha sålt tillgång till betal-tv-kanaler till andra.

Från sommaren 2011 till hösten 2012 ska han totalt ha sålt 520 betal-tv-koder till andra som fått tillgång till de avkodade signalerna via internet. Mannen dömdes till villkorlig dom och till att betala totalt 5,3 miljoner kronor i skadestånd till de tre drabbade tv-leverantörerna.

Annons

Annons

En 50-årig bekant till mannen dömdes för dagsböter för medhjälp till brott eftersom utrustningen funnits i dennes bostad i Gävle.

Läs mer: 55-åring döms till 5,3 miljoner i skadestånd

Läs mer: Två män misstänks ha piratkopierat koder till betal-tv

Under rättegången hävdade 55-åringen att han använt den utrustning och de abonnemangskort som polisen beslagtagit för privat bruk. Han överklagar nu domen och hans advokat yrkar i första hand att såväl åtalet som tv-bolagens skadeståndskrav ska ogillas. I andra hand vill försvaret ha skadeståndet kraftigt reducerat eftersom man anser att tingsrätten kommit fram till beloppen på ett felaktigt sätt.

Åklagaren Henrik Rasmusson yrkade under rättegången på ett skadestånd på 8,9 miljoner och anser att beloppet är korrekt uträknat utifrån hur många som fick tillgång till betalkanalerna. I samband med domen sade han att han accepterade tingsrättens reducering av beloppet, men att han hade velat se ett strängare straff än villkorlig dom för själva brottet. Tiden för åklagaren att göra ett så kallat anslutningsöverklagande och yrka på ett hårdare straff i hovrätten har ännu inte gått ut.

Vi har sökt Henrik Rasmusson, som för närvarande har semester.


Per Johansson

026-15 96 17
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan