Annons

Annons

Annons

Villastan-Olsbacka

Nu flyttar hockeykungen Andreas Dackell – följ med in till paradvillan i Gävle

De har varit ett team i 30 år och nu börjar ett nytt kapitel. De tänker lämna paradvillan i Villastan som de köpte när de flyttade tillbaka till Gävle efter tiden som hockeyfamilj i Kanada.
– Vi är för unga att sitta kvar i ett stort hus med utflugna barn. Den här sommaren har vi rest mycket och nu vill vi ha mer frihet, säger Linda och Andreas Dackell.

TV: Följ med in och ser hur Andreas Dackell bor

Inbäddat innehåll

Järngrinden är spetsig och en skylt varnar för hunden. Jag låter fotografen gå in först, ytterdörren är uppställd och vi möts av en hund direkt. Tanken far förbi om det kan vara en leksakshund. Tassarna är som fastklistrade och kroppen lutar som om den är på väg att tippa omkull. Då hörs ett skratt innanför.

– Vi har precis varit hos veterinären så han är lite drogad. Men välkomna in.

LÄS OCKSÅ: Pontus byggde trädkoja i skogen – flyttade dit permanent: "Jag är friare nu"

Annons

Annons

Vi står i förre Brynässtjärnan Andreas Dackells hall i Villastan i Gävle. Linda Dackell dyker upp och lyfter in hunden så att den får vila. Hon ska till tandläkaren själv och är på språng. Men vi hinner prata lite innan hon måste kila.

Familjen Dackell har bestämt sig för att lämna sitt drömhus. Det som de tycker så mycket om. De har pratat om det ett tag och nu är det klart. De tänker sälja huset där de skapade sig ett personligt hem i Gävle efter många år utomlands. En av Villastadens mest representativa villor, ritad av den lovande Stockholmsarkitekten Elis Benckert 1913 som även gjorde direktörsvillor på Djursholm.

– Allt har sin tid. Nu har barnen börjat flytta hemifrån och den här sommaren har vi rest jättemycket. Jag som älskar att odla har lagt igen odlingslådorna i växthuset, säger Linda.

– Visst är det med blandade känslor. Jag kommer att sakna huset. Men vi vill kunna göra andra saker än att sköta om ett stort hus. Och jag kommer inte att sakna gräsklippningen, ler Andreas.

Allt har sin tid. Nu tänker de flytta och Andreas Dackell kommer inte att sakna gräsklippningen.

Bild: Markus Boberg

LÄS OCKSÅ: Josefines radhus har en överraskande utbyggnad: "Därför vi köpte huset"

Vi ser rakt in i vardagsrummet med stora, småspröjsade fönster i tre väderstreck. Det glittrar i de handblåsta glasen och metallskenorna som stänger fönstren är kvar. Dekorativa snickerier och höga socklar. Intill den öppna spisen hänger en målning av huset daterad 1940. Med en bruten vit ytterpanel och glaserat taktegel som skiftar i regnbågens färger precis som i dag. Matrummet intill har ett stort vitrinskåp inbyggt i väggen och tre vackra pardörrar på rad som alla vetter mot en stor veranda med kolonner i ytterkanten. Jag föreställer mig hur jag öppnar alla dörrarna på sommaren och låter vinden svepa in. Hur jag tar med mig en kopp te och sätter mig i en gungstol på verandan.

Annons

Annons

– Det här kommer vi nog att sakna mest. Verandan och trädgården med växthuset. Det är möblerat och där har vi haft många trevliga middagar, säger Linda.

Men nu börjar nästa kapitel. De har fått tag i ett betydligt mindre hus i Gävle och där blir det varken växthus eller pool. Möjligen en tempererad bubbelpool i mindre format. De vill bli mer fria att göra andra saker än att sköta om ett hus. Som att resa mer och gå på konserter.

Andreas nickar och håller med. Han har redan fått mer tid över den sista tiden och är den som sköter mest markservice nu. Det passar perfekt eftersom Linda har fått ett nytt jobb som chef på Högbo Spa. Tidigare var det tvärt om. När han satsade på karriären som hockeyproffs var det Linda som höll ordning där hemma.

LÄS OCKSÅ: Villa med butikslokal populärast på Hemnet – här är Hälsinglands mest klickade fastigheter

Kan man säga att du har blivit hemmaman?

Han skrattar lite först men nickar också.

– Det kan man väl säga. Jag tvättar, städar, handlar och lagar maten. Och att hitta på vardagsmat är ingen lätt uppgift. När jag frågar ”Vad ska vi äta i dag?” får jag alltid till svar ”Något gott” och så försöker jag göra det, sedan duger det inte riktigt ändå.

Andreas och Linda blev ett par redan när de var tonåringar. De blev ihop på sista april för 30 år sedan.

Hur gör man för att bevara en relation?

– Jag tror att vi har varit bra på att ge varandra frihet och stötta varandras karriärer. Men också på att ordna egen vuxentid. När barnen var små och Dacke kom hem efter att ha varit borta i tio dagar då ordnade vi barnvakt och gick ut på restaurang första dagen. Han hade ju ätit ute i tio dagar redan, men då fick han göra det en gång till med mig, säger Linda nöjd.

Annons

När de hittade villan föll de för läget, men också husets personlighet och charm. Hon hade studerat inredning i Montreal och planerade renoveringen och ritade hela trädgården själv. De ville bevara husets oregelbundna planlösning och har behållit alla rummen som de var när de tog över. Köket hade dock bytts ut till ett modernt med gulbetsade luckor och de ville ha ett kök som harmonierade mer med helheten. Många originaldetaljer finns dock kvar.

Annons

I trappan upp sitter ett fast blombord ihop med en väggfast soffa. Det finns också personliga tillägg som sticker ut. En glänsande mörkröd trappa leder upp till vindsvåningen. Fototapeten av Andreas hockeytröjor är helt i svartvitt, utom en av tröjorna som lyser vinröd. Biblioteket har mörka tapeter som ser ut som rutig textil, med engelsk känsla och hockeyhjälmar i guld på hyllorna.

Om trädgården är en favoritplats på sommaren, är köket husets hjärta och samlingspunkt när det är för kallt att vara ute. Vägg i vägg ligger tvättstugan med ett utfällbart strykbord i det platsbyggda tvättskåpet. Andreas slinker in dit för att lägga över en färdig tvätt i tumlaren.

LÄS OCKSÅ:

Vad ska du laga för mat i dag då?

– Det är ju torsdag så i dag blir det pannkakor.Jag har blivit ganska bra på pannkakor faktiskt. De ska vara ljusa och lite krämiga i mitten och jag brukar ta ett ägg extra i smeten. Kanske blir de lite godare av det.

Vi får en demonstration av hur det går till och den ena pannkakan efter den andra langas upp på fatet. Ljusa, lätt krämiga och hela. Andreas ser nöjd ut. Som tillbehör blir det hemkokad sylt från trädgårdens bär. Då kommer yngste sonen hem med en kompis. Brynäs ska spela hemma samma kväll och de ska självklart åka och titta på matchen.

– Vad blir det för mat i dag?

– Jag har gjort pannkakor.

– Vi skulle ju äta tacos i Gavlerinken!

Annons

– Du kan väl ta en pannkaka först? Det orkar du, försöker pappan.

Det har blivit Andreas tur att ansvara för maten. "Att hitta på vardagsmat är inte lätt."

Bild: Markus Boberg

FAKTA

Andreas och Linda Dackell

Familj: Amanda 24, Oliver 19 och Tim 14

Gör: Linda är nybliven spa-chef på Högbo bruk. Andreas är före detta NHL-proffs och Brynäs-stjärna, fortfarande engagerad i klubben särskilt med att stötta ungdomar, sitter med i ett fastighetsbolag och ett i skyddsbranschen, har tagit över markservicen hemma, handlar och lagar maten. Har blivit skicklig på pannkakor och överraskade en gång med att göra Wallenbergare. ”Det blev skitgott men grymt kladdig smet, knepet är att inte hålla på för mycket utan bara trycka till.”

Annons

Aktuella: Säljer paradvillan från 1913 för att flytta till ett mindre hus med mindre skötsel och mer utrymme till att göra annat.

Villan: Ligger ett stenkast från Strömvallen och Konserthuset. En av Villastans mer påkostade villor med arkitektoniska detaljer. Glaserat tegeltak, engelsk veranda med pelare, pardörrar i bredd, stora spröjsade fönster och bred liggande panel. Trädgård med pool och växthus med utrymme för matmöbler. Totalrenoverad 2005 med många originaldetaljer bevarade. Eldstäder, hög takhöjd, höga golvsocklar, gamla fönster och inbyggda skåp. Vindsvåningen är inredd som en egen lya.

Villan kallades en gång i tiden ”De jounges gård”, den ritades av arkitekten Elis Benckert och detta var hans sista verk. Ritningarna godkändes i byggnadsnämnden i Gävle januari 1913 kort efter hans död på nyårsnatten. Han var bara 31 år och en av landets mest lovande arkitekter.

Enligt Wikipedia präglades Elis Benckerts verk av äkthet, svenskhet och särskilt enkelhet. Han menade att all verklig uttryckshet fordrade sparsamhet på effekterna. Sina uppdragsgivare fann han främst i finansvärlden, som bankdirektörens Villa Lagercrantz på Djursholm. Själv skrev Elis Benckert så här: ”Jag menar ej blott fattigdomens enkelhet, utan den goda smakens, något man lättare finner på ett slott i Bretagne än i en skärgårdsvilla vid Stockholm.”

Annons

Vackra originalfönster i alla rum.

Bild: Markus Boberg

Det gamla "pottrummet" har blivit en walk in closet.

Bild: Markus Boberg

Tvättstuga med väggfasta skåp och utfällbar strykbräda kvar.

Bild: Markus Boberg

Han kommer att sakna verandan med pelare och utsikt mot trädgården.

Bild: Markus Boberg

Annons

Växthuset är inrett med udda loppisstolar och hattar på rad.

Bild: Markus Boberg

Oregelbunden planlösning ger huset charm.

Bild: Markus Boberg

Andreas och Linda har varit ett par i 30 år.

Bild: Markus Boberg

Tvättstuga med service.

Bild: Markus Boberg

Han kommer att sakna verandan med pelare och utsikt mot trädgården.

Bild: Markus Boberg

De kommer att sakna den stora verandan med pelare och utsikt mot trädgården.

Bild: Markus Boberg

Annons

I trappan finns ett platsbyggt blombord.

Bild: Markus Boberg

Master bedroom en trappa upp.

Bild: Markus Boberg

Brudklänning i pottrummet och staty i nischen.

Bild: Markus Boberg

Det har blivit Andreas tur att ansvara för maten. "Att hitta på vardagsmat är inte lätt."

Bild: Markus Boberg

Bakomplanket finns både växthus och pool med trampolin.

Bild: Markus Boberg

Annons

Den gamla paradvillan har fått inredning för sport och lek.

Bild: Markus Boberg

Duschrum med marmor och många burkar.

Bild: Markus Boberg

Sittplats under takbjälkar.

Bild: Markus Boberg

"Vi kommer att sakna er playa," säger vännerna.

Bild: Markus Boberg

Redig eldstad med dekorativ järnkant i öppningen.

Bild: Markus Boberg

Annons

Vindsvåningen är inredd som en egen lya.

Bild: Markus Boberg

Glaserat taktegel som skiftar i olika färger.

Bild: Markus Boberg

Platsbyggt blombord mitt i trappan.

Bild: Markus Boberg

Hanblåst glas i gamla fönster.

Bild: Markus Boberg

Ett ungdomsrum har blivit gästrum.

Bild: Markus Boberg

Master bedroom en trappa upp.

Bild: Markus Boberg

Annons

Väl använda stolar på rutigt golv.

Bild: Markus Boberg

Bakom planket finns både pool och växthus.

Bild: Markus Boberg

Villan med nio rum börjar kännas för stor.

Bild: Markus Boberg

Mörkröd trappa och räcke till vindsvåningen.

Bild: Markus Boberg

Annons

Andreas i biblioteket med böcker och hockeytroféer.

Bild: Markus Boberg

Båda sönerna satsar också på en hockeykarriär.

Bild: Markus Boberg

I biblioteket med engelsk känsla finns guldhjälmarna från OS och SM.

Bild: Markus Boberg

Mörka lampor och fototapet med New York.

Bild: Markus Boberg

Inbyggt vitrinskåp med svanar.

Bild: Markus Boberg

Dekorativ järnkant och korg med leksaker.

Bild: Markus Boberg

Förvaring i källartrappen.

Bild: Markus Boberg

Annons

Pokaler och guldhjälmar från OS och SM.

Bild: Markus Boberg

Väggfast soffa med sportiga kuddar.

Bild: Markus Boberg

Bibliotek med rutig tapet och mörka hylllor för böcker och spel.

Bild: Markus Boberg


Helen Granditsky

026-15 96 41
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan