Annons

Annons

Annons

Stockholms län

Regeringen vill snabbutreda assistans-ersättningen – Försäkringskassans omprövningar stoppas

Efter en dom riskerar tusentals assistansberättigande försämringar och minskad tid. Att snabbutreda en lagändring är en av de åtgärder Åsa Regnér presenterade i dag.

Barn-, äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) presenterar åtgärdspaket kring LSS vid en pressträff på tisdagen. Trycket och oklarheterna kring den statliga assistansersättningen för funktionshindrade gör att regeringen lägger fram ett åtgärdspaket.

Bild: Claudio Bresciani

Det var på en pressträff som Åsa Regnér, ansvarigt statsråd för funktionshinderspolitiken, presenterade en rad åtgärder för den statliga assistansersättningen, LSS.

Annons

Annons

En handlar om att möta effekterna av hur Försäkringskassan tolkar en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som avkunnades i juni. Tolkningen innebär att assistens inte kan beviljas för väntetid och beredskap mellan hjälpinsatser, och beräknas påverka cirka 6 000 personer. Via ett lagförslag vill därför regeringen säkerställa att reglerna kan tillämpas som tidigare.

Under tiden fryses alla omprövningar som Försäkringskassan annars ska göra efter två år. På så sätt ska effekten av den nya tolkningen dämpas.

Från 1 juli 2018 är också förslaget att kommunerna ska bli skyldiga att informera personer som får beslut om LSS från Försäkringskassan.

Dessutom ska den ekonomiska avstämningen bli mer flexibel igen, något som minskade när Försäkringskassan började betala ut ersättning i efterskott 2016.


Carina Tenor

019-15 52 31
[email protected]

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan