Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Ellevio ska vädersäkra elnätet i Hälsingland: "Vi tar ett rejält grepp"

Ellevio investerar cirka 900 miljoner kronor i ett modernare elnät i Gävleborg fram till 2019. I Hälsingland byggs det ungefär 660 kilometer nya ledningar i Bollnäs, Nordanstigs och Hudiksvalls kommuner.

Text

Hälsingland är ofta utsatt för hårt väder som innebär påfrestningar på elnätet, skriver Ellevio i ett pressmeddelande. Bolaget nämner bland annat stormarna Dagmar och Ivar som orsakade omfattande strömavbrott.

Annons

Annons

För att vädersäkra elnätet och göra det mer automatiserat ska företaget nu byta ut totalt 660 kilometer ledningar i Hälsingland. Det handlar framför allt om att byta ut oisolerade luftledningar mot kablar som grävs ner i marken. På sträckor där det inte är möjligt att gräva ska ledningarna bytas ut mot isolerade luftledningar.

Sammanlagt 6 500 hushåll berörs av satsningen.

- Vi tar ett rejält grepp om elnätet i hela området. När vi är klara med projekten har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, säger Johan Jonsson, områdesansvarig på Ellevio, i pressmeddelandet.

Elnätet ska hålla i 40 till 50 år, enligt Jonsson.

Projektet är uppdelad i tre steg:

• I och kring Arbrå handlar det om cirka 230 kilometer ledningar, en satsning på ungefär 90 miljoner kronor som berör 2 400 kunder.

• I Näsviken-Sörforsa gäller det cirka 300 kilometer ledningar. Kostnaden uppskattas till 110 miljoner och cirka 2 800 hushåll får tillgång till ett modernare elnät.

• I Strömsbruk-Harmånger berörs 1 300 kunder. I området byter bolaget ut 130 kilometer ledningar, till en kostnad av runt 40 miljoner kronor.

Totalt investerar Ellevio cirka 900 miljoner kronor mellan 2016 och 2019 i utbyggnaden av elnätet i Gävleborg.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan