Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Varningen: Oroväckande snömängder knäcker träden – problem för elnätet

Efter den senaste tidens snömängder går Skogsstyrelsen ut med en uppmaning till länets skogsägare – och de nedtyngda träden ställer till det i strömförsörjningen i Hälsingland.

Text

Annons

Redan i slutet av november förra året kom rapporter om så kallade toppbrott på träd i Dalarna och Hälsingland – alltså att träden tyngs ner så pass av snön att topparna bryts av.

Nu går Skogsstyrelsen ut med en uppmaning till skogsägarna.

"Efter den senaste tidens snömängder ser Skogsstyrelsens konsulenter oroväckande många knäckta träd skogen. Nu uppmanas skogsägarna att se över sin skog", skriver de själva i ett pressmeddelande.

– Vi har inte någon totalbild av läget men på flera håll i Dalarna och Hälsingland har vi sett att skogarna drabbats av toppbrott, säger Magnus Hedspång, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen.

Annons

Oftast är det gallringsskog som drabbas där träden är klenare och särskilt nygallrade bestånd där träden inte hunnit stabilisera sig.

Annons

Snön tynger ned träden och kan orsaka toppbrott. Foto: Nils Frank, Skogsstyrelsen

– Skogsägarna bör inventera sin skog för att hitta eventuella skador så man kan ta reda på den skadade skogen när det blir möjligt, säger Nils Frank, skadesamordnare vid Skogsstyrelsen i Gävleborg.

TV► Se också: Full huggning att reparera elnätet: "Vi hade killar ute redan i natt"

Men det är inte bara skogsägarna som drabbas av tunga och ymniga snöfall.

Hittills i vinter har strömavbrott varit en vanligt inslag för många boende i Hälsingland. Bara under torsdagen stoppades elförsörjningen vid två tillfällen för sammanlagt omkring tusen av Ellevios abonnenter. Likadant såg det ut tidigare i veckan vid flera tillfällen.

Träd som fallit ned över elledningarna är långt ifrån en ovanlig orsak till avbrotten, något som Ellevio försöker komma tillrätta med.

I tre olika steg satsar el-leverantören på att vädersäkra elnätet i Hälsingland då man kommer att bygga om 660 kilometer ledningar.

Annons

Omkring 900 miljoner kronor totalt ska investeras i att bland annat ersätta luftledningarna med kablar som är nergrävda i marken.

Annons

– Vi tar ett rejält grepp om elnätet i hela området. När vi är klara med projekten har vi framtidssäkrat elnätet för många kunder, så att de kan få en ännu tryggare elleverans, säger Johan Jonsson, områdesansvarig på Ellevio i ett pressmeddelande.

I och kring Arbrå handlar det om cirka 230 kilometer ledningar, en satsning på ungefär 90 miljoner kronor som berör 2 400 kunder. När det gäller området kring Näsviken-Sörforsa gäller kommer nästan 300 kilometer ledningar att byggas om till en kostnad på omkring 110 miljoner och cirka 2 800 hushåll får tillgång till ett modernare elnät.

I Strömsbruk-Harmånger berörs 1 300 kunder av satsningen då Ellevio investerar cirka 40 miljoner kronor för att byta ut 130 kilometer ledningar.

TV►Se mer: Miljardsatsning för säkrare elnätet kan orsaka höjda avgifter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan