Annons

Annons

Annons

Putin trodde inte sina öron!

Man ska alltid titta på en sak från två håll. Vad skulle hänt om Warszawapakten varit kvar och expanderat och i dagsläget haft snudd på 1 000 baser runt Amerikas gränser! skriver artikelförfattaren Helena Palén Olofsson.

Goebbels konstaterade på partidagarna i Nürnberg 1934: ”Om en lögn upprepas tillräckligt många gånger blir den en sanning.” Här är två propagandalögner som vilar på de frysta relationerna med Ryssland. Den ena är att Ryssland angrep Georgien 2008, den andra att Ryssland ockuperat Krim 2014. De upprepades på senaste konferensen Folk och försvar. De används som exempel på rysk aggression i skrämselpropagandan för att föra in oss i krigsalliansen Nato.

Man ska alltid titta på en sak från två håll. Vad skulle hänt om Warszawapakten varit kvar och expanderat och i dagsläget haft snudd på 1 000 baser runt Amerikas gränser!

Sovjet och kommunismen fick ramla ihop för det fanns inget mer att suga ur det av sovjetmakten förtryckta folket. Staten fick in mer i skatt på försäljning av vodka än på arbete. Gorbatjov och Reagan träffades på Irland 1985 och beslöt att nedrusta. Gorbatjov fick ett löfte att om Warszawapakten skrotades skulle samma väg gå med Nato. Men vad hände? Jo, Ryssland blev lurade in i märgen! Medan Warszawapakten upplöstes expanderade Nato österut och absorberade obevekligt de länder som tidigare varit medlemmar i Warszawapakten. Expansionen förde Nato närmare och närmare Rysslands gränser. USA/Nato har nu uppemot 1 000 baser. De flesta runt Rysslands gräns.

Annons

Annons

Västmedierna skriver att Putin var ansvarig för kriget i Georgien. Georgiens president Michail Saakasjvili hade aldrig vågat inleda konflikten utan att ha USA:s stöd i ryggen. Utan tvekan hade Washington gett sitt godkännande till kriget. Condoleezza Rice talade om Ryssland i provokativa ordalag och framförde USA:s stöd för ett georgiskt Nato-medlemskap. Saakasjvili trodde dessutom att EU skulle komma till undsättning. Han var så nervös så han satt och käkade på sin slips.

Det är klart att Putin måste se om sitt hus och när folk fick rösta på Krim så ville de tillhöra den ryska federationen. Där talas ryska och Krim har tillhört Ryssland sen 1700-talet (frånsett den parentes när Sovjets Nikita Chrusjtjov gav Krim till Ukraina 1954 att regera över eftersom han själv kom från Ukraina).

EU:s utredningsteam ledd av Heidi Tavliavini fastslog: ”De öppna fientligheterna började med en storskalig georgisk militär operation mot Tskhinvali (huvudstad i Sydossetien) natten mellan 7 och 8 augusti 2008. Operationerna startade med en massiv georgisk artilleriattack.”

Den som beordrade angreppskriget var dåvarande president Saakasjvili – en av Nato omhuldad krigsförbrytare – som sedan flera år är efterlyst av georgiska myndigheter för korruption. Putin sa i offentliggjorda samtal med Oliver Stone: ”Saakasjvili meddelade offentligt att han beordrat sina trupper att starta operationen. När media sedan anklagade Ryssland för attacken trodde jag inte mina öron.”

Helena Palén Olofsson

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan