Annons

Annons

Annons

Valet 2018

Sofia Mirjamsdotter: Regeringen borde skämmas för nedmonteringen av den personliga assistansen

Text: 

Foto: Janerik Henriksson

Annons

Det är så dags nu, så här två veckor före valet, att barn-, äldre- och jämställdhetsministern Lena Hallengren (S) säger att det självklart ska vara ett grundläggande behov att andas och sondmatas.

Detta apropå den svidande kritik som riktats mot de nedskärningar som gjorts i den personliga assistansen under mandatperioden.

På söndagen gjorde Jan Björklund (L) ett utspel där han lovade att förstärka LSS-reformen med en och en halv miljard per år. Att just Liberalerna är det parti som värnar LSS och assistansen är högst rimligt. Reformen initierades av Bengt Westerberg (FP) och genomfördes av den borgerliga regeringen 1994.

LSS är en rättighetslagstiftning som helt enkelt syftar till att även personer med funktionshinder ska ges frihet att själva styra sina liv. Till dessa rättigheter hör den personliga assistansen för personer som behöver stöd för att klara vardagen. En lag som gjort att Sverige legat bra till när det gäller rättigheter och möjligheter för funktionshindrade. Men de senaste åren har något hänt.

Annons

Annons

Regeringen har för att "komma åt fusket" skrivit nya direktiv till Försäkringskassan, direktiv som snarare syftat till att spara pengar än åt att sätta dit fuskare. Detta har resulterat i att flera assistansberättigade har förlorat sin personliga assistans, eller fått den kraftigt försämrad, medan andra varit oroliga och haft ångest inför nästa prövning (rätten till assistans prövas vartannat år).

Läs mer: Sofia Mirjamsdotter: Vad händer med den personliga assistansen efter valet?

Föräldrar har gått på knäna då deras barn förlorat assistansen och föräldrarna då tvingats sjukskriva sig eller i värsta fall säga upp sig för att istället ta hand om sina barn. I flera kommuner bygger man nu boenden för barn med funktionshinder. I Sverige 2018 återupprättar man alltså institutionsboenden för funktionshindrade barn eftersom deras föräldrar inte orkar ta hand om dem själva, med nattvak, ständig tillsyn och omvårdnad utöver vad som är normalt.

Barn kommer att skiljas från sina föräldrar på grund av att de har ett funktionshinder. Läs gärna den meningen en gång till.

Det finns inte heller något som talar för att det skulle vara mindre kostsamt med institutionsboenden än med personlig assistans. Men kostnaden skjuts över från staten till kommunerna.

Annons

Läs mer: Sofia Mirjamsdotter: Gör om och gör rätt – laga den personliga assistansen

Annons

Detta är ovärdigt ett välfärdsland som Sverige, och det är ovärdigt socialdemokratin att så kraftigt kringskära så många människors möjligheter till ett självständigt liv.

Att Lena Hallengren så sent som två veckor före valet säger att lagen ska ses över är inget annat än rädsla för att förlora röster. Kritiken har varit omfattande under flera år, och regeringen har haft gott om tid på sig att se över assistansen. Istället har man tillsatt en utredning, fokuserad på att spara pengar, som ska presenteras efter valet. Man har alltså skjutit besluten om assistansen på framtiden.

Läs mer: Sofia Mirjamsdotter: Bra men otillräckliga besked om den personliga assistansen

I våras beslutades visserligen att man tillfälligt skulle stoppa tvåårsprövningarna i väntan på resultatet av utredningen, men med tanke på att ingen vet vem som kommer att styra efter valet har detta knappast lugnat personer i behov av assistansen. Snarare dragit ut på oron.

Hallengrens plötsliga uttalande kan inte reparera det undergrävda förtroendet för regeringen i assistansfrågan, där faktum är att Liberalerna är det mest trovärdiga partiet.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan