Annons

Annons

Annons

Sofia Mirjamsdotter: När man inte tror att det kan bli värre läcker ett nytt förskräckligt förslag ut från LSS-utredningen

Text

Demonstration 1 maj i år för att rädda den personliga assistansen Foto: Janerik Henriksson

Annons

Om de förslag som läckt ur den pågående LSS-utredningen skulle bli verklighet innebär det en återgång till ett system som inte har någon plats i ett modernt välfärdssamhälle.

Utredningen tillsattes 2016 och ska redovisas i december. Under tiden som utredningen pågått har regeringen ändrat sina direktiv till Försäkringskassan i syfte att spara pengar på den personliga assistansen, något som fått förödande konsekvenser för många i behov av personlig assistans, som antingen fått assistansen helt indragen eller blivit av med viktiga timmar.

Samtidigt har regeringen skjutit frågan på framtiden med hänvisning till den pågående utredningen. Så sent som i våras beslutade man efter massiv kritik att tillfälligt stoppa de tvåårsprövningar som varje assistansberättigad måste gå igenom för att få behålla sin assistans, också detta i väntan på resultatet av utredningen.

Annons

Annons

Nu har en del förslag läckt ur den pågående utredningen. Förslag som faktiskt är helt förskräckliga. Förslag som skulle innebära att LSS-reformen blir ett minne blott, och en återgång till institutionsboenden för både barn och vuxna, den sortens institutionsboenden som vi ofta talar om med en rysning och som något för länge sedan förpassat till det förflutna.

Ett av förslagen är att ta bort rätten till personlig assistans för barn under 16 år.

Konsekvenserna av det är oöverblickbara. Men innan LSS-reformen var det inte ovanligt att funktionshindrade barn tvingades bo på särskilda hem då föräldrarna inte kunde ta hand om dem och övervaka dem dygnet runt. I andra fall tvingades en förälder vara vårdare åt sitt barn, och avstå från förvärvsarbete.

Det låter helt overkligt att Sverige skulle återgå till detta system.

Men inte nog med det. Det finns också förslag som kommer att tvinga vuxna funktionshindrade, som idag lever självständigt och har bra liv tack vare assistansen, att flytta in på särskilda boenden. Kanske tvingas sluta jobba, och rent krasst förlora hela sin frihet och självständighet.

När man inte tror att det kan bli värre dyker så ytterligare ett hiskeligt förslag upp: endast praktiska behov ska ge rätt till personlig assistans. Något som innebär att tusentals personer som behöver hjälp på grund av psykiska funktionshinder inte längre kommer att få det, och därmed förlorar sin frihet och självständighet.

Annons

Förhoppningsvis kommer förslagen i utredningen att förpassas till soptippen, då de inte lever upp till utredningsdirektivet, citat: "Syftet med uppdraget är att skapa en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling av insatsen personlig assistans och att få till stånd mer ändamålsenliga insatser i LSS samt att lagstiftningen ska främja jämlikhet i levnadsvillkor och full delaktighet i samhällslivet."

Annons

Men om utredningen skrotas är vi tillbaka på ruta ett. Alla i behov av assistans som levat i ovisshet och oro de senaste två åren kommer att leva i fortsatt limbo, då de flesta tycks överens om att LSS-lagen bör ses över. Ska en ny utredning tillsättas? Hur lång tid kommer det att ta? Vad händer under tiden med de löpande beslut som måste tas om personlig assistans?

Detta är frågor som brådskar, och en ny regering måste ha LSS högt på priolistan. Ovissheten har redan kostat alldeles för mycket i mänskligt lidande.

Läs mer: Regeringen borde skämmas för nedmonteringen av den personliga assistansen

Läs mer: Bra men otillräckliga besked om den personliga assistansen

Läs mer: Gör om och gör rätt – laga den personliga assistansen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan