Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Rösta för en omställning till ett hållbart samhälle på söndag

Eftersom klimatkrisen är både global och lokal så är det oerhört viktigt vad som händer i EU-valet, också för oss i Söderhamns kommun, skriver aktiva i partiet SOS, Ställ om Sverige - Söderhamnsinitiativet.

Text: 

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Annons

Klimatfrågan är den fråga som svenska väljare anser är den viktigaste inför EU-valet på söndag. Det är klokt eftersom ingen annan fråga kommer att påverka oss mer än den klimatkris som vi redan börjar se allt fler konsekvenser av. Nyligen kom också FN med en rapport om den katastrofala förlusten av biologisk mångfald som sker i vår tid.

Vi behöver använda vår rösträtt för att få en kraftfull politik som på allvar tar tag i klimat- och miljökrisen.

Annons

Annons

Ibland verkar det som om vi är räddare för omställningen än för klimatkrisens konsekvenser. Men en omställning till ett samhälle inom de planetära gränserna kan bli ett bättre samhälle med renare luft och miljö där vi ägnar mer tid till relationer än till konsumtion. Vi kan också bygga ett samhälle där livstempot skruvas ner så fler mår bra.

Vem ska man då rösta på om man håller med om att klimatfrågan är den viktigaste frågan? Om man önskar att människor skall kunna bo kvar där de bor och inte tvingas bli klimatflyktingar och om man vill lyssna på den växande skaran av barn och ungdomar som kräver av oss vuxna att ge dem en framtid?

En god vägledning ger de natur- och miljöorganisationer som noga undersökt både vad de olika svenska partierna och EU-parlamentarikerna gjort under den gångna mandatperioden och vad partierna nu lovar att göra.

Undersökningen visar på stora skillnader mellan de olika partiernas politik. Naturskyddsföreningen delar in dem i tre grupper: De som driver på miljö och klimatarbetet är Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Feministiskt initiativ. Socialdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna hamnar mer eller mindre i mitten och den grupp som utmärker sig för sin dåliga miljö och klimatpolitik utgörs av Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Annons

Hos både Naturskyddsföreningen och Världsnaturfonden kan man hitta mer information om dessa undersökningar.

Vi som undertecknat den här insändaren är alla aktiva i partiet SOS, Ställ om Sverige – Söderhamnsinitiativet.

Annons

Lennart Renöfält, Marmaverken

Sofie Fredriksson, Söderhamn

Mikael Vallström, Myskje

Therese Håberg, Ljusne

Andreas Håberg, Ljusne

Sanna Woxström, Söderhamn

Anders Persson, Vågbro

Eva Wastensson, Klapparvik

Per Färnstrand, Bergvik

Andreas Helgesson, Söderhamn

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan