Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Nytt bekräftat coronafall i Gävleborg – personen har smittats i norra Italien

På fredagskvällen meddelade Region Gävleborg att en till person i länet har testats positivt för det nya coronaviruset. Men enligt smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo finns det ingen anledning till oro för allmänheten.
– Även den här personen har gjort alla rätt och undvikit sociala kontakter, säger han.

Text

Personen har en mild sjukdom med torrhosta och feber och vårdas nu på infektionsavdelningen. Det finns ingen risk för vidare smittspridning, enligt Signar Mäkitalo.

– Hur en person beter sig i ett sådant här läge är helt avgörande. Hittills har vi nu två fall där man gjort alla rätt och det är vi väldigt glada över, säger han.

Annons

Annons

Under torsdagen kom det första bekräftade fallet av corona i Gävleborg, då en person i 30-årsåldern testades positivt. Den personen hade smittats i norra Italien och den nya personen som är smittad var nyligen i samma område.

– Vi har gått igenom i detalj vad de har gjort och varit. När man insjuknar så pass långt efter att man rest ser vi ingen risk för att de kan ha smittat andra under exempelvis hemresan, säger Signar Mäkitalo.

Hur många fler fall räknar ni med i Gävleborg?

– Det är omöjligt att göra en sådan bedömning. Det är en fråga om tillfälligheter. Men vi kan hantera många fall. Blir det riktigt många behöver man inte vara inlagd på sjukhuset, utan kan vara hemma om man har lindriga symptom.

Läs mer: Efter bekräftade coronafall i Gävleborg – så gör du om du är orolig: "Kan inte provta alla"

Annons

Det är oklart hur länge de två personer som smittats behöver vara inlagda på infektionsavdelningen.

– Det kan variera från någon dag till en längre period. Det beror helt på hur man mår. Vi gör provtagningar enligt de rutiner som finns, säger Signar Mäkitalo.

På fredagskvällen var det drygt 130 bekräftade coronafall i Sverige.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan