Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Pride och regnbågsflaggan behövs – nu mer än någonsin

Oavsett land så blir Pride i år annorlunda. I Sverige skulle vi nu varit i startgroparna och gått in i veckan då Stockholm Pride normalt skulle fylla Östermalms IP och hela Sveriges Pride skulle kickats igång. Coronakrisen tvingar oss att fira, protestera och uppmuntra på nya sätt, skriver Kim Nilsson, Öppna Moderater.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Regnbågsflaggan är inte en fana som bara finns under en Pride-festival. Den påminner om självklarheten till rätten att älska. Den visar med ett spektrum av ljusets färger att vi alla passar in, skriver insändaren.

Bild: TT

Annons

Världen har förändrats och hbtq-personer möter motstånd och diskriminering i fler länder idag än bara för ett halvår sedan. Corona gör hbtq-communityt extra utsatt.

Som individer är vi enskilda människor men även medborgare i ett demokratiskt samhälle. Vi Moderater står för yttrandefrihet, individens integritet, självbestämmande, religionsfrihet, jämlikhet, rätten att älska vem vi vill på vilket sätt vi vill och sköta vårt liv som vi vill. Allt under det paraply som lagen sätter. Med detta inte sagt att en särbehandling heller ska ske. Friheten består av både rättigheter och skyldigheter.

Det finns de som anser att Pride och regnbågsflaggan är ett vänsterpåfund. Detta är inte sant. Det är båda ytterst opolitiska symboler som tyvärr behövs. Den frihet som sägs finnas för varje individ i vårt land är inte alltid självklar. Dagligen drabbas hbtq-personer av glåpord, diskriminering och även våld. Detta för att de inte passar in i normen för vad som i vissa kretsar anses ”rätt”, trots att vårt demokratiska styrelsesätt juridiskt sett till att en särskiljning av sådana skäl inte får ske.

Annons

Annons

Att under Pride-firande eller festivaler på ett publikt sätt gemensamt visa att det är okej att få vara sig själv är en fantastisk rättighet. Det finns inget gladare och finare än att tillsammans med andra partier, organisationer, kommuner, föreningar och andra grupperingar visa att vi alla står för samma sak. Vi kan vara oense i många frågor men i det här är vi enade. Utanför denna enighet kan vi sedan ta itu med hur vi ska nå fram ytterligare utifrån våra ideologier.

Regnbågsflaggan togs fram på 70-talet för att ersätta nazisternas rosa triangel som tidigare var symbolen som användes bland homo, bi och transsexuella. Flaggan är en symbol som står för stolthet, mångfald och respekt för andra människor. Det har blivit symbolen som naturligt används vid Pride-firanden med den fungerar också som en trygghet för att kunna vara och uttrycka sitt sanna jag i samhället. Regnbågsflaggan är inte en fana som bara finns under en Pride-festival. Den påminner om självklarheten till rätten att älska. Den visar med ett spektrum av ljusets färger att vi alla passar in. Vi kan bara beklaga att det finns kommuner som väljer att se denna flagga som ett politiskt påfund.

Friheten att älska och leva sitt eget liv är grunden i ett liberalt samhälle och en naturlighet för oss Moderater. Regnbågsflaggan ska användas och påminna om att vi är Sverige sanna frihetsrörelse. Regnbågsflaggan är den naturliga symbolen för oss som tror på den fria kärleken.

Öppna Moderater fortsätter att stå för öppenhet, jämlikhet och individens frihet. Pride och regnbågsflaggan är vår fest och fana.

Pride och regnbågsflaggan behövs!

Kim Nilsson, Öppna Moderater

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan