Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Debatt
DEBATT: Ur kriser föds också möjligheter – nu behöver vi ställa om i vården

Vi behöver säkra att våra medarbetare orkar hålla i. Arbetssituationen inom vården var redan innan pandemin pressad och Region Gävleborg har länge haft problem med att rekrytera. Nu i pandemins epicentrum har detta dragits till sin spets när våra medarbetare pressas till bristningsgränsen, skriver moderata regionråden i oppostion Patrik Stenvard och Alexander Hägg.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Det behövs en plan för att situationen för medarbetare, patienter och ekonomi ska vara hållbar på längre sikt, skriver insändaren.

Bild: TT

Annons

Redan innan pandemin lamslog Gävleborg och hela världen fick alldeles för många patienter vänta på vård i vår region. I och med att så mycket planerad vård nu stoppats och skjutits på framtiden växer köerna ytterligare. Att stoppa planerad vård för att hantera de som insjuknat i covid-19 har varit en självklarhet för alla. Hur vi nu tar oss ur denna situation och tar oss an den stora vårdskuld som byggts upp under våren är desto oklarare.

Annons

Annons

För varje dag som går lär vi oss mer och mer om corona-viruset och det står i dag rätt klart att detta är någonting vi kommer att behöva leva med under en tid framåt. Det betyder också att vi kommer behöva ställa om från en akut fas till ett läge där vi hanterar både covid-19 och vårdskulden. Även om antalet inlagda på intensivvård minskar på samma sätt som dödstalen minskar är det inte läge att slappna av. Vare sig vad gäller smittspridning eller kapaciteten i vården. Tuffa tider väntar även efter att smittspridningen är under kontroll, den kapacitet vi hade innan pandemin var inte tillräcklig då och den är inte tillräcklig nu. Vi kommer behöva göra mer än innan för att möta vårdbehovet i Gävleborg.

Vi behöver också säkra att våra medarbetare orkar hålla i. Arbetssituationen inom vården var redan innan pandemin pressad och Region Gävleborg har länge haft problem med att rekrytera. Nu i pandemins epicentrum har detta dragits till sin spets när våra medarbetare pressas till bristningsgränsen. Vårt syfte är inte att svartmåla och skapa oro men vi måste se verkligheten som den är för att kunna hantera den. Nu krävs både kortsiktiga och långsiktiga lösningar för att garantera att våra medarbetare kan fortsätta sitt viktiga arbete att ge Gävleborgs patienter rätt vård i rätt tid.

Annons

I kriser uppstår också möjligheter. Vi har sett hur det snabbt gick att ställa om och ändra arbetssätt. Låt oss ta lärdom av det som har fungerat bra och det som inte fungerat under våren för att tillsammans arbeta fram arbetssätt för att hantera framtiden. Akuta åtgärder är just akuta och inte hållbara i längden. Nu behövs en plan för att situationen för medarbetare, patienter och ekonomi ska vara hållbar på längre sikt.

Patrik Stenvard (M) regionråd i opposition

Alexander Hägg (M) regionråd i opposition

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan