Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Fasta läkare är inte en dag för tidigt: "Patienter ska känna sin husläkare vid namn"

Fasta läkare ger bättre vård. Otaliga läkare och att själv hamna mellan stolarna är vardag i Sverige för långtidssjuka. Det är viktigt att varje läkare får ansvar för ett rimligt antal patienter, så att inte patientrelationen och arbetsglädjen sviktar, skriver tre liberaler.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi ska som patienter veta vem vi ska vända oss till, vem som har huvudansvaret för vår vård och vi ska enkelt få kontakt, skriver insändaren.

Bild: TT

Annons

Fasta läkare ger bättre vård. Det konstaterar Magnus Isacson och Andreas Thörneby i Svensk förening för allmänmedicin i bland annat SvD och Läkartidningen. Otaliga läkare och att själv hamna mellan stolarna är vardag i Sverige för långtidssjuka. Vi liberaler står på deras och allmänspecialisternas sida. Vi vet att det kräver uthålliga politiska insatser.

Annons

Patienter ska känna sin husläkare vid namn. Liberalerna har kämpat för detta sedan 1970-talet. Husläkarreformen 1994 nådde långt under dåvarande sjukvårdsminister Bo Könbergs (FP/L) tid, men skrotades av följande socialdemokratiska regering. Vårdval har senare förbättrat tillgängligheten, men haft för lite fokus på kontinuitet och relationer.

Det är dags att vårdcentralen blir ett nav i sjukvården, ett som knyter till sig och samordnar de kompetenser varje patient behöver. Vi ska som patienter veta vem vi ska vända oss till, vem som har huvudansvaret för vår vård och vi ska enkelt få kontakt. Vi håller helt med Isacson och Thörneby om att det är avgörande att varje läkare får ansvar för ett rimligt antal patienter, så att inte patientrelationen och arbetsglädjen sviktar. Därför vill vi att Socialstyrelsen får i uppdrag att ta fram ett spann för hur många patienter en husläkare bör ha. Staten behöver också ta ansvar för att tillräckligt många specialister utbildas, så att dagens husläkare får fler kollegor. Dessutom behöver Arbetsmiljöverket ett uppdrag att ge råd och stöd om god arbetsmiljö.

Annons

Reformen ska lyckas i hela landet. Ingen ort ska vara trygghetsmässig sankmark, men idag är det ofta för svårt både att ge och att få vård. Fler små, omtänksamma vårdmottagningar behöver öppna i förorter, på landsbygd och i glesbygd. Eldsjälar ska kunna driva småskalig vård och anställda ska lättare få gehör för idéer och innovationer – upphandling, valfrihet och regelverk måste därför utformas efter kreativa medmänniskor.

Annons

Det stannar inte där. Toppadministratörerna i vården är idag ofta för många, men de sjukvårdsutbildade för få. På många håll i landet behöver anställda få ägna mer tid åt patienter och sjukvårdsutveckling och betydligt mindre åt byråkratiskt kringarbete, otidsenliga IT-system och detaljstyrning. God sjukvård kräver också stärkt primärvårdsforskning.

Engagerade personer ska kunna ge god och nära vård och omsorg utan att själva slitas ut. Vi lovar att kämpa för en reform.

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot, sjukvårdspolitisk talesperson

Hasse Backman (L) regionråd i opposition Gävleborg

Helena Englund (L) gruppledare Region Gävleborg

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan