Annons

Annons

Annons

Debatt
DEBATT: Alla vet var skon klämmer i Region Gävleborg – de vårdanställda behöver uppskattning

Det finns uppenbara förklaringar till att läkare, sjuksköterskor och undersköterskor väljer andra arbetsgivare, inom eller utanför vården. Personalen vet att det beror på arbetsmiljön. Den som jobbar åt Region Gävleborg har en snål arbetsgivare, skriver Peter Nordebo (L).

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Den politiska ledningen i regionen vet varför personalen inte vill stanna kvar. De vet att det beror på att anställda inte trivs med arbetsvillkoren, skriver inständaren.

Bild: TT, Arkivbild

Annons

Men nu går väl skam på torra land! Efter ett årtionde med hälsovalet vill regionledningen göra om spelreglerna. Och det finns naturligtvis goda grunder att se över reglerna om de inte fungerar, men då måste man ta itu med det som orsakar problemen!

Alla vet var skon klämmer, vad som är skälet till att regionen har svårt att rekrytera och behålla kvalificerad personal inom vården. Det finns uppenbara förklaringar till att läkare, sjuksköterskor och undersköterskor väljer andra arbetsgivare, inom eller utanför vården. Personalen vet att det beror på arbetsmiljön. Den som jobbar åt Region Gävleborg har en snål arbetsgivare. Och det handlar inte bara om hur mycket det finns i lönekuvertet varje månad. Det handlar om förutsättningar för fortbildning i jobbet, det handlar om möjligheten att påverka och utveckla arbetets innehåll, det handlar om att kunna få uppskattning och respekt från ledningen.

Annons

Annons

Också den politiska ledningen i regionen vet varför personalen inte vill stanna kvar. De vet att det beror på att anställda inte trivs med arbetsvillkoren. Förvaltningsledningen vet vad som är utmaningen. Från regiondirektör och nedåt är cheferna på det klara med varför läkare och sjuksköterskor söker sig till andra jobb. Men hellre än att lyfta personalens motivation med bättre vidareutbildning, bättre löner, bättre bemanning och större möjligheter att ta eget ansvar för vårdens innehåll tänker man nu peta i patienternas rätt till en god och nära vård. Genom att minska eller ta bort krav på bemanning av medicinskt kvalificerad personal på hälsocentralerna hoppas regionledningen uppenbarligen på att de kvarvarande anställda ska kunna trolla med knäna och åstadkomma en bättre vård med färre läkartider, färre sjuksköterskor och minskat öppethållande!

För oss Liberaler är det helt självklart att utvecklingen av vården måste gå i helt motsatt riktning! Vi behöver erbjuda fler tjänster i den vård som ges i primärvården närmast patienterna. Vi behöver fler läkare på hälsocentralerna för att möta människornas behov av vård. Vi behöver fler sjuksköterskor och undersköterskor, som kan arbeta med all sin kunskap, trygghet och omvårdnad för att ge en god och nära vård. Och de anställda i vården måste känna sig uppskattade, i lönesättning, arbetstider och i den psykosociala arbetsmiljön! Glöm inte bort detta du väljare! Socialdemokraterna har suttit vid makten i över hundra år i det här landstinget. Det är hög tid att byta ut dem!

Peter Nordebo, Liberalerna, regionfullmäktige

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan