Annons

Annons

Annons

Coronaviruset

Debatt
DEBATT: Privata boenden har lyckats skydda de äldre bättre än de offentliga gjort

Det är anmärkningsvärt och oroande när politiska företrädare på vänsterkanten använder pandemin som en ursäkt för att driva socialistisk politik. Det är också oroande att man sprider propaganda som är ren och skär lögn, skriver tre moderater.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

De privata utförarna har en lägre överdödlighet, smittspridning och färre avlidna än de offentliga boendena – tvärtemot vad ideologer på vänsterkanten försöker göra gällande, skriver insändaren. Foto: Pixabay.com

Annons

Mycket är fortfarande oklart gällande corona-viruset men redan nu står det klart att det offentliga inte har lyckats med att skydda våra äldre på boenden. Detta kan inte ses som något annat än ett misslyckande. Tyvärr har vi hört i diverse uttalanden från ledande företrädare för både V och S att man vill skylla detta på privata äldreboenden. Det är anmärkningsvärt och oroande när politiska företrädare på vänsterkanten använder pandemin som en ursäkt för att driva socialistisk politik. Det är också oroande att man sprider propaganda som är ren och skär lögn.

Annons

Annons

Vår avsikt är inte att plocka billiga politiska poänger i denna fråga, men uttalandena att privata boenden skulle ha lyckats sämre med att begränsa smittspridningen kan inte få stå oemotsagda när sanningen är den motsatta.

Uppgifter visar att det i Uppsala avled fler på offentliga boenden per boendeplats än på de privata. Gällande smittspridning var 50 % fler smittade på de offentliga boendena än de privata i Uppsala och Stockholm. Även överdödligheten är enligt en lägesrapport från juni  högre hos de offentliga än de privata.  

Hur det ser ut i Gävleborg har vi förgäves försökt få fram uppgifter om, men ett rimligt antagande är att det ser lika ut i vårt län. De privata utförarna har alltså en lägre överdödlighet, smittspridning och färre avlidna än de offentliga boendena – tvärtemot vad ideologer på vänsterkanten försöker göra gällande.

Bakom varje siffra, procentsats och statistik finns en människa som blivit smittad, sjuk eller avlidit i sviterna av covid-19. Corona-pandemin har inneburit och innebär en oerhörd tragedi för oss alla. Snarare än att peka finger och hitta syndabockar som stämmer överens med den egna politiska övertygelsen borde man vara oerhört ödmjuk och ställa sig frågan vad de privata boendena har gjort som de offentliga inte har lyckats åstadkomma, för att se hur man kan lära av varandra.

Annons

Det minsta man borde kunna förvänta sig av styrande politiker i kristid är att de håller sig till sanningen. Om man här medvetet försökt missleda opinionen eller helt enkelt inte har koll är oklart. Oavsett är det riktigt illa.

Viktor Wärnick (M), riksdagsledamot Gävleborgs län

Patrik Stenvard (M), regionråd i opposition

Jonny Bratberg (M), oppositionsråd Sandvikens kommun

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan