Annons

Annons

Annons

Privatisering av hemtjänsten

Debatt
REPLIK: Världen är inte svart eller vit – Nordanstigsvänstern försöker bara ta politiska poäng

Jag förstår att Vänsterpartiet vill ta tillfället i akt att populistiskt försöka ta politiska poäng genom att kräva att man nu tar tillbaka hemtjänsten i egen regi. Det utan att ha någon tanke på hur den verksamheten skulle klara ekonomin som den inte klarat ett halvår tidigare, skriver Ola Wigg (S) i ett svar till Petra Modée och Vänsterpartiet Nordanstig.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vi har samma ideologiska ståndpunkt i frågan, skillnaden är att Vänsterpartiet inte behöver ta ansvar, skriver Ola Wigg (S) i en replik till Petra Modée (V).

Bild: Torbjörn Ingvarsson

Annons

Replik på Petra Modées (V) insändare: Sluta tramsa – återkommunalisera hemtjänsten!

Nordanstigs kommun har fokuserat på att framförallt brukarna ska bli så lite påverkade som möjligt i den besvärliga situation som blev när en av utövarna valde att säga upp sitt avtal. Det anser, åtminstone jag, var rätt strategi. Det är dem vi i det här fallet är till för, det får vi aldrig glömma bort!

Situationen som blev tycker jag inte kommunen kan beskyllas för, men jag tycker däremot att kommunen på ett bra sätt lyckats lösa problemet utan att det drabbar brukarna i så stor grad. Det här är verkligheten med lagen om valfrihetssystem (LOV), det kan hända igen. Dock så hoppas jag på stabilitet framåt.

Annons

Annons

Vi har haft två privata företag som bedrivit hemtjänst, jag upplever att alla varit väldigt nöjda med den verksamhet de utfört, både brukare och personal. Jag hoppas och tror att den nya aktören kommer att vara lika bra.

Kommunen införde LOV genom politiska beslut 2009, något som vad jag förstår även Vänsterpartiet var med på då. Jag är såklart ingen anhängare av LOV som socialdemokrat, och skulle dessutom gärna se att kommunen hade all hemtjänst. Tyvärr klarade vi inte av att hålla våra kostnader i den egna hemtjänsten, vilket den privata klarade, det med både brukare och personal som dessutom var mer nöjda.

Det har getts ett uppdrag att utreda hur LOV fungerar i vår hemtjänst i kommunen. Jag ser fram emot att ta till mig av det resultatet och efter det ta ställning till om och hur det behöver förändras i framtiden.

Jag förstår att Vänsterpartiet vill ta tillfället i akt att populistiskt försöka ta politiska poäng genom att kräva att man nu tar tillbaka i egen regi. Det utan att ha någon tanke på hur den verksamheten skulle klara ekonomin som den inte klarat ett halvår tidigare. Vi har samma ideologiska ståndpunkt i frågan, skillnaden är att Vänsterpartiet inte behöver ta ansvar utan enbart köra på ideologi medan vi Socialdemokrater som styrande måste ta hänsyn till aspekter som till exempel kvalitet, kostnad och valfrihet.

Annons

Världen är inte svart eller vit, det finns ofta så många fler aspekter än bara de ideologiska. Det finns även förhandlingstekniska aspekter. Det är trots allt som så att i ett läge då inget parti har en absolut majoritet så krävs det samarbete mellan olika partier, vilket innebär att ge och ta. Jag tror inte att man i någon förhandling vinner speciellt mycket på att inte kompromissa. För mig så är det viktigare att göra kommunen bättre för våra invånare, än att göra populistiska utspel, som Vänsterpartiet allt som oftast gör.

Ola Wigg (S), kommunstyrelsens ordförande

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan