Annons

Annons

Annons

Debatt
REPLIK: Magnus Svensson lanserar floskler på löpande band

Magnus Svensson skriver mycket riktigt att det ska finnas ”läkare” och ”sjuksköterska” fysiskt på plats på alla hälsocentraler, det är bara det att i nuvarande styrdokument står det att det SKALL finnas specialist i allmänmedicin samt distriktssköterska på plats. Detta är en avsevärd skillnad, skriver Bengt-Olof Staffas.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Vem skulle vilja komma till kirurgmottagningen där man säger att "här behövs ingen kirurg utan läkaren vem som helst tar emot dig". Eller vem skulle vilja komma till kirurgmottagningen och kirurgen jobbar inte den dagen, undrar Bengt-Olof Staffas, verksamhetschef inom primärvården.

Bild: TT

Annons

Centerpartisten Magnus Svensson fortsätter lansera floskler på löpande band kring hälsocentralers bemanning och öppettider. Nu lanserar han ”nutidsanpassning” vad menar han med det? Ordförande i hälsovalsutskottet Svensson säger en sak men formar samtidigt ett styrande dokument som säger något helt annat. Så sent som den 10 augusti gick Svensson ut och förklarade att ”med de nya reglerna skulle det vara möjligt för en hälsocentral att ha läkare på plats endast varannan dag” – är det detta som är det nya sjukvårdsordet ”nutidsanpassning”. Det är dags att Svensson visar alla ”korten” för befolkningen inte minst alla som bor på det dom själva brukar benämna landsbygd.

Annons

Annons

Jag ska förklara: Svensson skriver mycket riktigt att det ska finnas ”läkare” och ”sjuksköterska” fysiskt på plats på alla hälsocentraler, det är bara det att i nuvarande styrdokument står det att det SKALL finnas specialist i allmänmedicin samt distriktssköterska på plats. Detta är en avsevärd skillnad, för vem skulle vilja komma till kirurgmottagningen där man säger att "här behövs ingen kirurg utan läkaren vem som helst tar emot dig". Eller vem skulle vilja komma till kirurgmottagningen och kirurgen jobbar inte den dagen. Detta är en avsevärd skillnad och en kraftig devalvering av den primära vården. Lägg därtill att utföraren kan avgöra när det ska vara öppet, så är jag övertygad om att befolkningen avslöjat Svensson som ”Kejsarens nya kläder”.

Idag har alla vi som arbetar inom primärvården ett styrande dokument som säkerställer att det finns kompetens på plats både ute på landsbygden och i våra städer. Detta säkerställer en jämlik vård och något som alla som betalar skatt förväntar sig. Det är också oroande att Svenssons ”nutidsanpassning” helt missar att vi står inför en explosion av äldre – äldre som vanligen också är multisjuka. Där behövs en stark primärvård med närhet och kännedom om sin befolkning av specialister just inom den primära vården, där för övrigt 80 % av sjukvården bedrivs.

Anmärkningsvärt med Svenssons förslag på nya styrande dokument är att ersättningsfrågan inte justeras om man nu drar ner på öppettider. En sådan hälsocentral får samma ersättning som den som satsat på kvalitet, öppettider och kompetens. Utföraren bestämmer vad som är behovet. Torde te sig svårbegripligt för gemene man, men jag ska förklara genom en enkel beskrivning:

Annons

Annons

Låt säga att ett åkeri har ett avtal med den större fabriken om att leverera en vara varje vardag alla årets dagar. Avtalet styr vad som händer om åkeriet inte kör och reglerar också utbildningen på chaufför. Helt plötsligt ”nutidsanpassar” fabriken avtalet och förklarar för åkeriägaren att du får samma betalning men du kan själv avgöra hur många dagar du till leverera till oss.

Det är dags att lägga fram det nya förslaget på styrdokument så att alla kan se vad som egentligen är skrivet – och jag är övertygad om att befolkningen inte längre går på olika nya floskler.

Vänligen

B-O Staffas, verksamhetschef Primärvården

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan