Annons

Annons

Annons

Innebandy

Insändare
INSÄNDARE: Alfta Innebandyklubb borde byta fördomsfull och föråldrad logga!

Att Alfta Innebandyklubb kallar sig själva för Alfta Indians och har en logga som föreställer en indian känns föråldrat och fel, skriver Fyra gubbar som vill se en förändring. Alfta IBK svarar direkt.

Text

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Alfta Innebandyklubbs logga har ingen koppling till Alfta. Vi tror inte någon vill att Alfta ska förknippas med kulturell appropriering eller gamla nedsättande synsätt, tycker insändaren.

Bild: Arkivbild

Annons

Förändringens vindar blåser och det är dags att Alfta hänger med. Alfta Innebandyklubb kallar sig själva för “Alfta Indians” och klubbens logga ska föreställa en indian. Det är dock fel på så många sätt.

Det är kulturell appropriering. När idrottsklubbar respektlöst använder sig av attribut som förknippas med andra kulturer är det kulturell appropriering. Det är fel eftersom det stödjer fördomar som inte är korrekta.

Annons

Annons

Det är föråldrat. Kolonisatörerna kallade (felaktigt) ursprungsbefolkningen i USA för indians och ordet har en stark koppling till det historiska förtrycket som ursprungsbefolkningen i Nordamerika utsattes för. Även om Alfta IBK:s avsikt aldrig var menad att vara nedtryckande så är det precis det den är. Den goda tanken spelar ingen roll här, det är fel oavsett.

Loggan har ingen koppling till Alfta. Vi tror inte någon vill att Alfta ska förknippas med kulturell appropriering eller gamla nedsättande synsätt. Därför är det en självklarhet att byta logga. Se på storklubben Frölunda HC som nu beslutat om en förändring! Vi måste, liksom dem, föregå med gott exempel och stå upp för mänskliga rättigheter! Alfta Indians, byt logga och sluta kalla er Indians!

Fyra gubbar som vill se en förändring

SVAR DIREKT: Vi följer debatten och välkomnar "Fyra gubbar" att kontakta oss personligen för vidare diskussion.

Styrelsen för Alfta IBK

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan