Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
INSÄNDARE: Låt oss bygga en bättre äldreomsorg – börja med att ge personalen bättre villkor!

Med delade turer blir arbetsdagarna långa, men lönen är bara för en del av den tiden. Detta är inte hållbart. Vi vill uppmana länets kommuner att i samarbete med Kommunal införa Söderhamnsmodellen i hela Gävleborg. Dessutom har det visat sig att det knappt kostar något. Det finns inga ursäkter att låta bli, skriver flera vänsterpartister.

Text: 

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Medarbetarna är grunden för en bra, värdig och trygg äldreomsorg. Det är de som bygger äldreomsorgen och de ska ha bra villkor och arbetsmiljö, skriver insändaren.

Bild: TT

Annons

Under lång tid har äldreomsorgen varit underfinansierad. Det har visat sig tydligt, inte minst nu under pandemin. Otrygga anställningar, visstider, deltider och delade turer får negativa konsekvenser för kvalitén och riskerna i de äldres liv.

Kontinuitet är avgörande för kvalitén i äldreomsorgen. Medarbetarna är grunden för en bra, värdig och trygg äldreomsorg. Det är de som bygger äldreomsorgen och de ska ha bra villkor och arbetsmiljö.

Det går att ordna det om den politiska viljan finns. I länet har vi ett unikt exempel i Söderhamn där de utifrån ett initiativ från Vänsterpartiet om att avskaffa delade turer tog fram en modell i samarbete med Kommunal som fick politisk enighet om att delade turer ska vara frivilliga. Anställda som väljer att ha delade turer på sitt schema får betalt mellan passen det vill säga väntetiden.

Annons

Annons

Delade turer är precis som det låter ett uppdelat arbetspass. En anställd arbetar några timmar på morgonen och på förmiddagen, då behovet är stort. Därefter blir det ett uppehåll i ett antal timmar, helt obetalt innan nästa pass börjar. Arbetsdagarna blir ofta 14-15 timmar långa, men lönen är bara för en del av den tiden.

Denna tid upplevs som arbetstid för den anställda, då det är svårt att mellan passen använda tiden till sitt privata liv, särskilt om bostaden är långt ifrån arbetsplatsen. Detta är inte hållbart. Hur får man anställda att vilja vara kvar ​i yrket under sådana förhållanden och hur får man nya att vilja börja? 

I Söderhamn har reformen tagits emot väl av de anställda. De kan nu välja om de vill ha delad tur eller inte, ​de som frivilligt väljer att ha det får 70 procent av lönen under uppehållet, efter första timmen. Söderhamn är så vitt vi vet den enda kommunen som faktiskt betalar under uppehållet.

 Vi vill med detta uppmana länets kommuner att i samarbete med Kommunal införa Söderhamnsmodellen. Dessutom har det visat sig att det knappt kostar något. I Söderhamn har kostnaden för reformen blivit cirka 2 miljoner i en budget på cirka 560 miljoner. Det finns inga ursäkter att låta bli. Låt oss förbättra och förstärka äldreomsorgen i vårt län, för de äldres och de anställdas skull. I grunden handlar det om dig och mig. Om oss alla tillsammans och om vilket samhälle vi vill ha..

Annons

Annons

Ulla Andersson, riksdagsledamot Vänsterpartiet

Ingela Gustavsson, 2:e vice ordf i omsorgsnämnden, Ljusdal

Susan K Persson, ordförande Vänsterpartiet Ovanåker

John Källström, ledamot i omvårdnadsnämnden Söderhamn

Petra Modée, ordförande Vänsterpartiet Nordanstig

Tord Fredriksen, ledamot omvårdsnämnden, Gävle

Lillemor Mauritzdotter Nylén, kommunalråd i opposition, Sandviken

Samuel Gonzalez Westling, 2:e vice ordf kommunstyrelsen, Hofors

Charliene Kiffer Goude, oppositionsråd, Hudiksvall

AnnaLena Vestin, oppositionsråd, Bollnäs

Martin Sund Svensson, ordförande Vänsterpartiet Ockelbo 

Annons

Annons

Till toppen av sidan