Annons

Annons

Annons

Annons

Järvsö

Läsartext
LÄSARTEXT: Kvinnor fick lära sig grannlåtsbroderi

En helg i oktober samlades tio kvinnor på Stallet, Studieförbundet Bildas kontor på Stenegård, för att gå kurs i grannlåtsbroderi. Vad är grannlåtsbroderi? Jo, det är när man blandar fritt från alla broderitekniker, vilket är speciellt bra för de som inte broderat förut för man behöver bara lära sig några få stygn så kommer man långt med det.

Text: 

Detta är en läsartext.

Foto: Johanna Bölja Hertzberg

Annons

Deltagarna fick börja att välja en bit kläde, 30x30 centimeter och sen plocka fritt från bordet som var fyllt med olika glittrande pärlor och trådar. Man blandar fritt i alla material som pärlor, paljetter och små tygbitar, allt efter tycke och smak. Som inspiration fick deltagarna titta på ledaren Mona Söderlund Skytts olika alster.

Mona visade olika tekniker och uppmuntrade deltagarna att inte fastna i ett sätt att brodera, utan prova flera tekniker under helgen. Glädjen över att få ses och skapa tillsammans med andra var stor:

Annons

Annons

– Jag har aldrig broderat förut men nu har jag lärt mig jättemycket, sade en kvinna.

Någon annan hade broderat förut men sade:

– Det är lite svårt att sitta hemma men när man får sitta så här och får inspiration är det så roligt!

En bottensöm. Foto: Johanna Bölja Hertzberg

Det var ett gäng mycket nöjda deltagare som åkte hemåt på söndagseftermiddagen. Kursen anordnades av västra Hälsinglands slöjdförening och studieförbundet Bilda, med stöd av hemslöjden.

Foto: Johanna Bölja Hertzberg

Citat från deltagarna:

– Hemma blir det mest att jag stickar, nu kom jag igång med broderiet. Man ska inte jämföra sig med andra utan inspireras av andra! Detta är kvinnokraft!

LÄSARTEXT: Johanna Bölja Hertzberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan