Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
INSÄNDARE: KD vill ha ett tryggare samhälle – poliserna måste bli fler

För de kriminella har spärrar släppt. Därför måste insatserna som görs för att bekämpa våldet bli tuffare, skriver kristdemokraterna Andreas Carlsson, Roger Kastman och Magdalena Fagerhov.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

KD vill ha en särskild lönesatsning för att höja polisers löner. Arkivbild.

Annons

Den grova brottsligheten har eskalerat. När våldet även drabbar blåljuspersonal och anställda inom vården visar det på ett enormt moraliskt förfall. Men dessvärre har vi hamnat där. Bomber och stenkastning, hot och våld. Personal inom polis, brandkår och ambulans får utstå oerhört många obegripliga påhopp.

När ambulanspersonal i Södertälje tvingades stanna för att öppna en vägbom fick de frätskador på händerna. Det rörde sig sannolikt om ett attentat mot sjukvårdspersonalen i form av en syraattack.

Annons

Annons

För de kriminella har spärrar släppt. Därför måste insatserna som görs för att bekämpa våldet bli tuffare. Straffet för att inneha vapen och bomber måste öka betydligt. Den som befattar sig med sådant förtjänar inte att röra sig fritt i samhället på mycket länge. Samma sak bör gälla den som kastar sten på polisbilar eller ambulanser.

Den allvarliga utvecklingen innebär att polis måste eskortera ambulanser in i vissa farliga områden, efter begäran från ambulansfacket. Det innebär att antal poliser måste bli fler.

KD vill ha en särskild lönesatsning för att höja polisers löner. Regeringen tog tyvärr bort den satsning på just detta som gjordes i den KD/M-budget som vi fick igenom riksdagen för två år sedan.

Möjligheterna för att porta våldsamma individer som stökar på våra sjukhus måste bli större. De stör vården och tar resurser som kan gå till att rädda liv. Beter man sig inte ska man kunna portas.

Vidare behöver vitala samhällsfunktioner såsom socialkontor, kommunhus och rättegångssalar fredas från våld och stök. Kriminella sätter i system att attackera dessa verksamheter för att försvåra deras arbete och de måste få hårdare straff.

De som lockar unga till kriminalitet ska kunna straffas. Därtill vill KD ta helt ta bort straffrabatten för den som är över 18 och kraftigt minskas för den mellan 15 och 18 år. De som tidigt begår allvarliga brott behöver mötas av rejäla konsekvenser.

Annons

Så kan vi börja upprätta tryggheten i samhället igen, både för medborgarna och för alla de som jobbar i samhällsvitala funktioner.

Andreas Carlson (KD), rättspolitisk talesperson, Roger Kastman (KD), kommunpolitiker Ljusdal, Magdalena Fagerhov (KD), kommunpolitiker Nordanstig

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan