Annons

Annons

Annons

Korruptionshärva inom Faxeholmen

Debatt
Replik: "Jag tar mig för pannan, Lilian Sjölund!"

Din fråga är så dum att klockorna stannar, när du frågar vilket ansvar jag har. Det borde du med din mångåriga erfarenhet veta.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Lars Stål (M) svarar på ledaren om Faxeholmen. Arkivfoto

Annons

Jag är vald som styrelseordförande för Faxeholmen AB. Söderhamns kommuns kommunala bostadsbolag. Det blev jag i april 2019. En moderat ordförande, för första gången efter en vänsterpartistisk och två socialdemokratiska ordföranden. En ordförande har alltid det yttersta ansvaret. Dessa tre ordföranden har tillsammans odlat, tillåtit och i vissa delar gött en kultur som jag nu tvingas städa i, tillsammans med övriga i styrelsen.

Läs ledaren: Skandalerna tar aldrig slut – vad har du för ansvar, Lars Stål?

Jag fick omedelbart lägga ifrån mig min framtidskikare och mina nybyggarkläder i maj 2019. Det var bara att dra på sig städoverall och munskydd. Sedan dess har jag tillsammans med den nya styrelsen rett ut flertalet ohederligheter som förekommit i bolaget. Om det finns fler kommer vi att reda ut även dem. Det anser jag vara själva grunden i att ta ansvar för hyresgästernas och skattebetalarnas pengar och i att vara ordförande.

Annons

Annons

Du verkar själv dra rätt slutsats när du skriver -”Om man vill vara lite putslustig kan man fråga sig om fifflandet sitter i väggarna. Men det vill man inte. Däremot duger inte förklaringen att varje skandal är en persons verk längre.”

Där är vi helt eniga. Det är en kultur som skapats av en vänsterpartistisk och två socialdemokratiska ordföranden som bär ansvaret för den situation vi befinner oss i.

Där är vi helt eniga. Det är en kultur som skapats av en vänsterpartistisk och två socialdemokratiska ordföranden som bär ansvaret för den situation vi befinner oss i. Det är den bedrövligt beska frukten av deras mångåriga arbete vi nu tvingas att skörda.

Jag och den nya styrelsen arbetar helt transparent och öppet. Du är välkommen att besöka oss och höra mer om hur vi arbetar med Söderhamns framtida allmännyttiga bostadsmarknad och få en kopp kaffe.

Lars Stål, Moderaterna i Söderhamn

Svar direkt: Att lägga skulden på tidigare styrelser med annan partifärg än den egna är ett beprövat politiskt grepp. Hur verkningsfullt det är ska jag låta vara osagt. När jag funderar kring ansvaret menar jag svajigheten i förklaringarna. Lars Stål är nu, i januari 2021, enig med mig när jag hävdar att en fifflarmentalitet fått råda, ett slags kultur. Tidigare har Lars Stål hävdat att jag haft fel, att alla oegentligheter som uppdagats varit enskilda anställdas snedsteg. Om en grundlig genomgång gjorts direkt kanske Faxeholmen skulle slippa upprepade skandalrubriker. Vi får se. Kaffe är aldrig fel, tack.

Lilian Sjölund, pol.red

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan