Annons

Annons

Annons

Ljusdal

Insändare
INSÄNDARE: Hallå polisen – finns ni i Ljusdal?

Hur står det till med polisens närvaro i centrala Ljusdal på kvällar och helger? undrar signaturen KS. Kommunpolis Kristoffer Halvarsson svarar.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Vi som bor i centrum i Ljusdal störs varje kväll och natt av oljud från epa-traktorer med sina jättehögtalare samt motorbuller som är fruktansvärd.

Hur står det till med polisens närvaro i centrala Ljusdal på kvällar och helger? undrar insändaren. Bilden är från motorträffen i Hassela i maj.

Bild: Roxanne Nilsson

Vet inte polisen i Ljusdal att det är olagligt från och med den 1 juli att spela hög musik och annat störande ljud?

En fråga till polisen: Finns Ni inte på kvällar och nätter i Ljusdal centrum?

KS

Svar direkt:

Hej!

Om jag ska svara kort på dina frågor så är svaret ja, vi känner till lagförändringen, och nej, det finns inte poliser varje kväll/natt i Ljusdals centrum. Hälsinglands patruller täcker en stor yta och det är svårt att vara överallt samtidigt.

Annons

Annons

Problematiken kring högspelande A-traktorer och bilburen ungdom är välkänd och polisen på många håll i Sverige har tvingats avsätta mycket tid till att försöka komma tillrätta med den. Det arbetet ska då ställas mot polisens andra uppdrag, såsom narkotikabrott, misshandel, våld i nära relationer, inbrott och rattfylleri, som också är prioriterade.

Vi känner väl till lagändringen som gör det möjligt för oss att rapportera den som spelar musik som stör och den var välkommen då vi upplevt en svårighet att komma tillrätta med oljudet. Vi rapporterar de personer som spelar för hög musik men det kommer tyvärr inte att få företeelsen att omedelbart försvinna. Den nya lagändringen är inte hela lösningen på problemet men ett redskap för oss att använda i vårt arbete. Det behövs fler aktörer i samhället för att vi ska komma tillrätta med problemet, bland annat genom samarbete med socialtjänsten och föräldrar.

Polisen har ett uppdrag att motverka problemet. Det är också viktigt att lyfta individens ansvar, såväl ungdomarnas som föräldrarnas. Det är föräldrarna som möjliggör mycket av problemen med A-traktorer genom att finansiera fordon, drivmedel och ljudanläggningar samt låta sina barn vara ute väldigt sent.

Jag hoppas att lagändringen bidrar till att lyfta frågan samt göra att föräldrar inser att även deras barn kan vara en del av problemet. Just nu läggs stora resurser från polis och socialtjänst på att vara barnvakter åt ungdomar som kör A-traktor och befinner sig på motorträffar av olika slag runt om i Sverige.

Jag noterar att du skriver att det är epa-traktorer som orsakar oljudet. Det är till viss del sant men även (unga) vuxna med B-körkort bidrar till problemet, det är inte endast tonåringar som för oväsen.

Med vänlig hälsning

Kristoffer Halvarsson

kommunpolis i Ljusdal

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan