Annons

Annons

Annons

Annons

Söderhamn

Minnesord Nils-Erik Olsson, Söderhamn: Ledande liberal som skapade glädje

Nils-Erik Olsson, Söderhamn, en av våra ledande liberaler i Söderhamn, både organisatoriskt och politiskt under årtionde efter årtionde, har avlidit.

Nils-Erik har i medgång och motgång varit den främsta sammanhållande kraften som uppmuntrat, stimulerat och inspirerat medlemmar till utåtriktade aktiviteter av många slag. Han var Liberalerna Söderhamns lokalförenings ordförande i tre omgångar under 1970-80 och 90-talet. Till yrket var Nils-Erik lärare, bland annat yrkesvalslärare. Han var en genuin folkrörelsemänniska och har varit ordförande i Söderhamns Missionsförsamling och i dess ungdomskommitté. Han satt under en period i Studieförbundet Vuxenskolans distriktsstyrelse.

Annons

Annons

1960 blev han invald i Söderhamns kommunfullmäktige för dåvarande Folkpartiet och blev bland annat vice ordförande i socialnämnden. 1966 invaldes han in i landstinget Gävleborg. Han var Folkpartiets oppositionsråd under åren 1980-88. Därmed var han partiets främste talesperson i frågor kring sjukvård och omvårdnad. Frågor inom socialpolitiken, handikapp- och nykterhetsfrågor intresserade honom mycket.

Förutom oppositionsrådsposten satt Nils-Erik också i förvaltningsutskottet, omsorgsstyrelsen, hälso-sjukvårdsnämnden för södra Hälsingland, direktionen för Söderhamns sjukvårdsdistrikt. Han var ledamot i kommittén för förändringsarbetet inom psykiatrin och nämndeman i länsrätten.

Nils-Erik Olsson, som inom partiet oftast kallades ”Nicke”, var inte bara en skicklig politiker och opinionsbildare, han hade också en stor förmåga att skapa trivsel och glädje. Han ordnade otaliga partisammankomster i Söderhamn, där politik blandades med fest och underhållning. Inom förbundet Liberalerna Gävleborg var han en uppskattad kvällsunderhållare vid våra konferenser, då han trollade, ledde lekar och allsång. 2003 tilldelades Nils-Erik Olsson, välförtjänt, Karl Staaff-plakett i silver som ett tack för hans långa gärningar inom både lokalföreningen i Söderhamn som på länsnivå.

Tack Nicke för alla fina liberala insatser och för all glädje. Du fattas oss!

Liberalerna Gävleborg

Hans Backman, förbundsordförande

Annons

Annons

Till toppen av sidan