Annons

Annons

Annons

Bollnäs-Annefors-Gruvberget

Minnesord Staffan Söderman – fotograf och livsnjutare

Fotografen och livsnjutaren Staffan Söderman från Edstuga, Bollnäs har avlidit vid en ålder om 79 år. Närmast anhöriga är hustrun Bernice Söderman samt barn med familjer.

Staffan Söderman var en imponerande karl som genom hela livet följde sina passioner. Staffan var en hängiven fotograf, byggnadsvårdare, MG-entusiast, seglare, mopedåkare, renoverare av tändkulemotorer, reklamman, fågelskådare med mera. Många kände Staffan som ”han på Polyfoto”.

Staffan föddes i Boden 1941 som äldsta barnet till Fanny och Sigvard Söderman. Staffan hittade tidigt ett intresse för fotografering viket ledde till en anställning på Domus fotoavdelning i Gävle och senare vid Allfoto i Sandviken. Under den här tiden träffade Staffan Anita och de fick tre barn Anna, Anders och Annika.

Annons

Staffan Söderman blev 79 år.

Bild: Privat

Annons

1969 erbjöds Staffan möjlighet att förestå Polyfoto i Bollnäs. Han tog chansen och flyttade till Bollnäs med familjen där han senare övertog rörelsen. Familjen hittade efter en tid i Bollnäs sitt drömhus på Nordanbäck i Rengsjö. Livet på Nordanbäck var en idyll där fotointresset blomstrade samtidigt som intresset för byggnadsvård och hembygden tog fart.

En tydlig linje i Staffans liv är kärleken till det vackra: vackra bilar, vackra båtar, vackra hus med mera. Dessa passioner i kombination med det stora fotointresset har gjort att Staffan finns kvar hos oss i form av många bilder och vackra skapelser.

För Staffan var slutet på 80-talet en omvälvande tid. Han lämnade Polyfoto, började en ny anställning som reklamansvarig på Sandvik Hand tools och han träffade sin Bernice. De gifte sig 1989 och fick dottern Lisa.

1989 förvärvades också Jonjöns, en stor, förfallen, men vacker, hälsingegård i Östra Höle, Rengsjö. Jonjöns var enligt Staffan den vackraste gården i Hälsingland och han hade haft gården som fotoobjekt sedan många år tillbaka. Under en period av 20 år återställdes huset och även kringliggande byggnader och Jonsjöns i Östra Höle är i dag vackert som ett smycke.

2007 börjar en ny tanke ta form. Det fanns en tomt tillgänglig, via Bernices släkt, vid Voxsjöns strand i Edstuga. Där skulle man kunna bygga ett modernt hus vid stranden till en av Voxnans vackraste sjöar. Sagt och gjort, Jonjöns såldes, dock ej utan vånda. Huset vid Voxsjön blev det nya projektet.

Annons

Det är med stor saknad vi tar farväl av Staffan. Vi finner tröst i att han hela sitt liv följde sina drömmar och oftast lyckades nå sina drömmars mål. Vi vet att Staffan gjorde det bästa av sina år på jorden och känner tacksamhet för att vi fick vara med.

Familjen

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan