Annons

Annons

Annons

Stugsund

Riksdagsledamoten Lina Nordquist (L) gör författardebut – släpper hälsingeroman: "Känns magiskt"

Lina Nordquist från Söderhamn har de senaste åren varvat författandet med jobbet inom politiken.

Den 18 augusti släpps debutromanen "Dit du går, följer jag", som har sin handling i förra sekelskiftets Hälsingland.

– När hemska saker händer på ett vackert ställe knyter det sig lite extra i magen, säger Lina Nordquist.

Text: 

Bild: Arkivbild

Annons

Lina Nordquist är uppvuxen i Stugsund i Söderhamn men flyttade till Uppsala efter gymnasiet, där hon fortfarande bor och arbetar. Från början är hon apotekare och forskare men har nu uppdraget som riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Viljan att skriva har kommit ur olika faktorer, berättar Lina Nordquist.

– Jag har alltid läst och skrivit. Men när barnen var små blev jag mer rädd och började tänka på allt läskigt som finns. Och när jag bodde i Japan och forskade kunde jag inte kolla på tv, så jag började fantisera och hitta på egna historier.

I boken får läsaren följa en kvinna som flyr till fots från Trondheim och till slut hamnar i Hälsingland. Där är vissa av platserna påhittade, berättar Lina Nordquist.

Annons

– Men någonstans kring Flor tänker jag mig att det är.

Annons

Lina Nordquist (L), riksdagsledamot och sjukvårdspolitisk talesperson för Liberalerna.

Bild: Arkivbild

Att det blev just i Hälsingland föll sig naturligt, berättar hon, då det är där hon känner sig som mest hemma. Och till slut fick platsen en egen karaktär.

– Naturen här är så vacker, och när hemska saker händer på ett vackert ställe knyter det sig lite extra i magen. Hälsingevintern är inget att leka med, så naturen kan också vara en skurk. Jag hamnade i Hälsingland eftersom jag känner det bäst, men det blev också en viktig del i romanen.

Berättelsen utspelar sig på tidigt 1900-tal, och handlar om kärlek och utsatthet, rädsla och styrka. Men framför allt om starka kvinnor, något hon lagt märke till i efterhand.

– Allting är påhittat men jag har alltid älskat historier, så delar av det har ju hänt någon. Jag är som en skata, samlar på vackra saker som blänker, som jag sen slår ihop till en berättelse.

Bokomslag till Lina Nordquists roman som utspelar sig i Hälsingland.

Tanken på en bok fanns inte från början. Från den allra första post-it lappen med bara några lösryckta meningar hann det gå år innan något blev färdigt.

Annons

– Den blev nästan som en snuttefilt, ett sätt att koppla av. Ibland har jag inte rört det på ett halvår. Det tog lång tid innan jag faktiskt började skapa händelser.

Annons

Men efter ett tag började karaktärerna bli levande. Under riksdagsvalet 2018 skrevs till slut de allra sista sidorna, och boken blev en färdig roman.

– Jag satt i mitt övernattningsrum, ett litet och kalt rum utan någonting. Jag råder ju inte över Sveriges regering, så jag drog fram den och då det bara var lite kvar skrev jag klart.

Lina Nordquist, uppvuxen i Stugsund, gör författardebut med sin bok som släpps den 18 augusti. Foto: Emily Dahl/Pressbild.

Den 18 augusti släpps romanen "Dit du går, följer jag". När nästa bok kommer vet hon inte, men Hälsinglandstemat får fortsätta.

– Det känns helt magiskt. Det som varit ett kludd i en anteckningsbok är nu en roman. Men jag är också lite skraj, det är inte längre min bok, det är allas bok. Så det känns overkligt, roligt och lite läskigt.

– Jag har flera idéer, speciellt om Hälsingland, men när det ska hinnas med vet jag inte. Kanske till pensionen, säger Lina Nordquist.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan