Annons

Annons

Annons

Sibo

Minnesord Dagny Hansson: "En enastående och klok kvinna"

Dagny Elvira Hansson föddes i Utigården, Lilltjära, den 7 juli 1926 när spanska sjukans härjningar och första världskriget var slut. Hon tyckte mycket om skogen, djuren på gården och tillbringade mycket tid med sin farmor när hon var barn.

Foto: Privat.

Annons

På somrarna var hon på fäbodvallen i Örbodarna. Hon älskade sin barndomsbygd och gården men ville annat än att arbeta med pälsfarmen, kor och får.

Läraren i folkskolan såg att Dagny hade potential och bad föräldrarna Jonas och Anna att de skulle låta sin dotter studera vidare, och så fick det bli. Dagny gick samrealskola och utbildade sig senare till sjuksköterska.

Annons

I perioder i sin ungdom kom Dagny tillbaka till Lilltjära för att hjälpa till på gården och med sina tre småsyskon. När familjen drabbats av sjukdom, olyckor och andra svårigheter har Dagny alltid gjort sitt bästa för att hjälpa till.

Annons

Dagny reste mycket i hela sitt liv. Hon åkte på semester i medelhavsområdet redan i början av 50-talet. Ett stort intresse för teater och musik har fört henne till storstäder som London och Moskva.

Mode, färg och form var en stor passion och vi minns henne som en färgglad kvinna som ofta bar basker, scarf och skor i matchande färger. Pumps i alla dess färger prydde hallen där hemma på Artillerigatan i Gävle där hon bodde i över 40 år, sju trappor upp utan hiss. Dagny åkte på konstutställningar och besökte gärna historiska byggnader och muséer.

33 år av sitt yrkesliv arbetade hon på röntgenkliniken på länssjukhuset i Gävle. Åren fram till pensionen arbetade hon som klinikföreståndare. Hela sitt liv har hon läst, förkovrat sig och värnat om det livslånga lärandet. Syskonbarnbarnen lärde sig tidigt signaturen till dagens eko då Sveriges radio P1 ofta stod på.

Hon har upplevt andra världskriget med ransonering och ankomst av krigsbarn från Finland, industrialiseringen och även coronapandemin. Hela sitt liv har hon värnat om sina syskon, syskonbarn, de fyra syskonbarnbarnen, barndomshemmet, hembygden i Hälsingland, men också om behövande i Sverige och resten av världen genom sitt stöd till välgörenhetsorganisationer.

Annons

En enastående och klok kvinna har gått ur tiden. En kvinna med skinn på näsan och som inte ville vara till besvär. Dagny firade 95 år den 7 juli och menade uppriktigt att hon var nöjd med sitt liv och att hon alltid kunnat göra vad hon velat. Hon lämnar ett tomrum både i familjen och på Hällagården där hon fick några riktigt bra sista år med trygghet och omvårdnad, till sista stund med värme och skärpa i sinnet.

Anna-Karin Alm, systerdotter

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan