Annons

Annons

Annons

Ovanåker

Läsartext
Paul gräddar vegansk kolbulle till Alice i hälsingeskogen

Matlagning utomhus i strilande regn är inget problem för entusiastiska besökare. I början av oktober kom flera bilar till Långhed, norr om Alfta för att göra ett nedslag i Voxnadalen och besöka vår härliga natur och finna råvaror att laga mat med över öppen eld.

Detta är en läsartext.

Paul Svensson, Alice Bah Kunkhe pratar med Niki Sjölund om vad som finns i naturen som kan tillagas. Lena är värdinna denna dag på ForRest. Foto: Margareta Englund

Annons

Paul Svensson, framstående kock som driver flera restauranger med fokus på hållbarhet och inget släng, samt medverkar i många tv-program just nu, valde att åka till ForRest i Norra Långhed. Han har varit i ForRest två gånger tidigare och har blivit förälskad i stället och denna gång tog han med sig Eu-parlamentarikern Alice Bah Kunkhe.

De två fick en fin dag vid lägerelden där Paul bjöd Alice på kolbullar men skogsinslag. Både Lena Hisved, skapare av ForRest och projektledare för Kulturarv möter framtid i Långhed, Margareta Englund, kan intyga att denna kolbulle gav mersmak.

Annons

Paul tillagade en vegansk kolbulle och i den fanns olika svampar som plockats precis vid ån. Till sin hjälp vid plockandet hade han utomhuskocken och svampexperten Niki Sjölund.

En vegansk kolbulle som överraskar! Mums. Foto: Margareta Englund

Annons

Där hittade de också skvattram och harsyra som blev kryddor tillsammans med härliga nyplockade lingon och blåbär. Kolbullen stektes i rapsolja och toppades med lite havregrädde. Mums! Med under dagen var även två tv-producenter som ska klippa ihop något spännande och vi väntar så på att få se resultatet.

Tillfälle gavs för Lena och Margareta att berätta om pågående och det nya projektet i Långhed där bygdeförening är ansvariga för att driva dessa två Leaderprojekt. Lena har precis nu påbörjat sin anställning som projektledare på halvtid för projektet som innebär att levandegöra kulturarv längs med Hässjaån. Ett projekt som kommer att pågå i tre år, alltså till 2024.

Alice Bah Kunkhe lyssnade med stort intresse och gav oss energi för vårt sätt att tänka. Hon hänvisade till en artikel som hon läst nyligen om att bästa sättet att lära barn är genom handfasta aktiviteter där barnen får prova på och göra själva.

Kraft och energi till Långhed! Foto: Margareta Englund

Annons

Precis så är tanken i både pågående projekt och i det nya vilket innebär att vi bjuder in till aktiviteter i Långheds bygdegård men framgent även utefter Hässjåns många kulturarv. Mer om detta kommer, men visst är det spännande?

Dagen avslutades med ett lyckovrål av Lena, Paul, Alice och Margareta - tillsammans är vi starka och vi vill möta framtiden på bästa hållbara sätt där kulturarvet är viktigt att utgå ifrån.

Margareta Englund

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan