Annons

Annons

Annons

Kommunchef sparkas

Debatt
Självklart tog vi referenser på kommunchefen

Ovanåkers kommunstyrelseordförande Håkan Englund (S) svarar här Lilian Sjölund med anledning av hennes ledare om den sparkade kommunchefen.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Håkan Englund (S), Ovanåkers kommun.

Annons

Självklart så tog vi ett antal referenser från Nordanstig före anställningen av ny kommunchef.

Vi hade under hela processen stöd från ett rekryteringsföretag. De olika intervjuerna som genomfördes var samtliga positiva till att anställa Fredrik Pahlberg.

Den problembild som har funnits en tid är främst kopplad till ledarskapet och förhållningssättet till chefer och medarbetare. Jag kommer inte att bli mer detaljerad med hänsyn till Fredrik.

Annons

Annons

Läs ledaren: Sparka chefen en allt vanligare lösning för politiker

Vi har under en tid försökt hitta andra lösningar ( mindre kostsamma och bättre även för Fredrik) men detta har inte lyckats.

Det är absolut ett misslyckande men det finns en gräns när kostnaden för att inte vidta den här åtgärden blir större i form av dålig arbetsmiljö, medarbetare som mår dåligt eller lämnar än att avsluta kommunchefens anställning.

Som Lilian Sjölund säkert har noterat följer vi sedan bara de regler och den praxis som finns i LAS. Om vi ledande politiker i Ovanåker saknar ledaregenskaper kanske andra får bedöma men som utbildad jurist och med lång erfarenhet av chefsuppdrag innan jag blev politiker så känner jag mig trygg med arbetsgivarrollen.

Till sist så kändes forskningen från Borås som intressant och väl värt att fundera kring.

Håkan Englund (S), Ovanåkers kommun

Svar direkt: Bra att ni tog referenser men så här i efterhand måste man fundera på vad de innehöll och rekryteringsföretagets kompetens. Att politiker kan sakna ledaregenskaper och chefsutbildningar var inte personligt menat utan något forskningen vid Borås Högskola visar.

Lilian Sjölund, pol.red

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan