Annons

Annons

Annons

Gävleborgs län

Insändare
Personliga assistenter måste ha en anständig lön

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Många människor med funktionsnedsättning har oroat sig för en försämrad personlig assistans under flera år. Nu vill regeringen ta fram förslag där rätten till assistans för det som tidigare kallats tillsyn ska stärkas. Fler barn ska få rätt till personlig assistans genom att det så kallade föräldraansvaret smalnas av och görs mer rättssäkert. Därutöver ska patientsäkerheten vid sjukvårdande insatser säkras. Reformerna kommer att bygga på de förslag som lämnades i betänkandet ”Stärkt rätt till personlig assistans - Ökad rättssäkerhet för barn, fler grundläggande behov och tryggare sjukvårdande insatser”.

Vi välkomnar regeringens ambitioner om att stärka den personliga assistansen och öka insatsens kvalitet. Trovärdigheten minskar dock när politikerna inte vill räkna upp schablonersättningen tillräckligt mycket för att täcka de löneökningar som assistenterna har rätt till.

Annons

Annons

Det krävs årliga uppräkningar med minst den procentsats som motsvarar de kollektivavtalade löneökningarna för att de personliga assistenterna ska få en sund löneutveckling. En rimlig lön är i sin tur en förutsättning för att bibehålla kompetent personal och för att insatsen ska bli hållbar och effektiv.

Om regeringens löften att stärka den personliga assistansen ska kunna förverkligas måste assistenterna erbjudas en anständig lön. Det skriver Åsa Strahlemo, förbundsordförande för DHR.

När schablonen inte ens täcker löneökningarna blir det än mindre utrymme till övriga assistansomkostnader och till utbildning av personal. Det kan handla om utbildning i exempelvis hantering av hjälpmedel, lyftteknik, lagstiftningen (LSS), hjärt- och lungräddning eller brandutbildning. Även introduktion med lön när en assistent är nyanställd är viktigt. Poängen med personlig assistans är ju att den är just personlig. Tre personer som behöver assistans med exempelvis av/påklädning kommer så gott som garanterat att vilja ha hjälpen på olika sätt. Att det då finns pengar avsatta för att kunna skolas in i yrkesrollen är lika viktigt varje gång, för även om en person har arbetat som personlig assistent tidigare så kommer det mesta ändå vara annorlunda om assistenten börjar arbeta hos någon annan.

Annons

Utbildning behövs även för den som har assistansen; om vilka krav som kan ställas på assistansbolag, assistenter och på den assistansberättigade själv, om lagar och förordningar, rekrytering, schemaläggning, arbetsmiljö, ledarskap, pedagogik och annat.

En personlig assistent ska kunna trivas och utvecklas i jobbet precis som alla andra. Nu är det dags att riksdagen agerar och att schablonbeloppet räknas upp årligen.

Åsa Strahlemo, förbundsordförande, DHR – delaktighet, handlingskraft, rörelsefrihet

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan