Annons

Annons

Annons

Annons

Vindkraft i Söderhamn

Insändare
Låt inte jätten klampa in och förstöra i onödan

Framkanten ligger långt ute till havs, skriver flera personer i Söderhamns skärgård i en replik till Fridays for future om vindkraften.

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Enskär, utsikt mot Storgrundet. Foto: Göran Gabrielsson

Annons

Om Fridays for future och andra aktörer vill att Söderhamns kommun ska ligga i framkant gällande miljö och klimat så vill vi påstå att just framkanten ligger långt ut till havs.

Läs insändaren: Klokt beslut av kommunen att inte nyttja veto mot vindkraften

Det är den gyllene kompromissen, om Sverige ska satsa på vindkraft i havet. Det blir "win-win" för vår skärgårdsstad. Storgrundet var en plats man strax efter sekelskiftet var "tvingad till" att projektera på då dåtidens teknik gällande havsbaserad vindkraft krävde de grunda vattendjup som Storgrundet har. Långt ut till havs finns idag tekniska förutsättningar att producera mycket el med den nya typen av gigantiska vindkraftverk som inte alls smälter in i miljön kustnära som de hälften så höga möjligen gjort, som wpd har bygglov för redan. Miljö- och klimatminister och vice statsminister Per Bolund (MP) poängterade också i SVT Agenda i april 2021 gällande havsbaserad vindkraft att; "…då går ju tekniken där också framåt så att man kan lägga vindkraften längre och längre ut från kusten…och det blir just mindre av målkonflikter".

Annons

Annons

Det finns outredda hälsorisker med de enorma vindkraftverk som byggs idag därför bör de placeras långt från människor. Om Södra Bottenhavet ska vara pionjär inom havsbaserad vindkraft och ett slags laboratorium måste säkerhetsavstånden anpassas därefter.

Det kan knappast anses rimligt, rättvist eller logiskt att Havs- och vattenmyndigheten ska peka ut Södra Bottenhavet som det helt dominerande området för havsbaserad vindkraft i Sverige. Vi bidrar till elförsörjningen redan idag med stort ingrepp i naturen i form av vattenkraft.

Aldrig i världshistorien har geografin förändrats på det sätt som de moderna vindkraftverkens höjder för med sig. I politikernas händer ligger därför en votering i kommunfullmäktige som kan förinta kärnan av Jungfrukustens unika natursköna estetik. Skulle samtliga kustnära planerade vindkraftsområden bli verklighet nerifrån Gävle och upp till Hudiksvall i form av Utposten 1, Utposten 2, Storgrundet, Gretas klackar 2 och Gretas klackar 1 då kommer man se vindkraftverk från i stort sett alla positioner utmed hela Jungfrukusten. Alla natthimlar är då ett minne blott med ständigt blinkade ljus utmed hela kuststräckan. Söderhamn riskerar försättas i en skräckfilm – på riktigt! Visit Söderhamns härliga beskrivningar av vår jungfruliga skärgård måste strykas ifall kustnära vindkraftverk inte stoppas.

Vi vädjar till er politiker i Söderhamn att känna med hjärtat och tänka långsiktigt när ni ska trycka på knappen den 29 november.

Annons

Hannu Thomasfolk, Morfjärd

Kersti Thomasfolk, Morfjärd

Annons

Viive Burman, Storjungfrun

Lars Lindstedt, Storjungfrun

Elisabeth Sonneryd, Lockskär

Nina Heldt, Lockskär

Göran Gabrielsson, Lockskär/Enskär

Petra Byléhn, Småholmen

Ann-Mari Ekdahl, Enskär

Henrik Aronsson, Ytterhörningen

Maria Sjöström, Rönnskär

Tomas Sjöström, Rönnskär

Barbro Rabenius, Prästgrundet

Gunnar Levin, Prästgrundet

Georg Heramb, Rönnharet/Olsvik

Stefan Engström, Skärså

Annons

Annons

Till toppen av sidan