Urin- och avföringsläckage. Ständig svår smärta. En trötthet som inte går att sova sig fri från. Många kvinnor lever med besvär som påverkar hela deras liv. Trots det är kvinnors sjukdomar och andra besvär något som det fortfarande talas tyst om, menar Maria Pliakas.
– Många arbetsgivare vet exempelvis inte ens vad endometrios är. Man kan tycka, efter 100 år av kvinnlig rösträtt i Sverige, att vi borde ha kommit längre, säger hon.
Endometrios innebär att vävnad som liknar livmoderslemhinnan växer på andra ställen än i livmodern. Runt var tionde person med mens har sjukdomen som vanligen orsakar kraftig mensvärk. Ofta så kraftig att man måste stanna hemma från skola eller jobb. En del till och med kräks och svimmar av smärtorna.
Annons

Många kvinnor har tidigare fallit mellan stolarna när det gäller möjligheter till rätt träning och rehabilitering, menar Maria Pliakas.
Bild: Markus Boberg
Annons
Som fysioterapeut träffar Maria Pliakas patienter som lider av såväl endometrios som andra sjukdomar och skador. Hon leder ett projekt som kallas "Fysioterapeut i kvinnosjukvården" och som går ut på att stärka kvinnors rätt till rehabilitering via sjukgymnastik på Gävle sjukhus. Målgruppen är patienter med endometrios, förlossningsskador, inkontinens, samlagssmärtor och cancer i äggstockar, livmoder eller livmoderhals.
Två fysioterapeuter är knutna till projektet, Maria Pliakas och Petra Balog. Patienter kommer till dem via remiss från läkare på kvinnokliniken.
Projektet har fått pengar via en statlig satsning på kvinnors hälsa och förlossningsvård, där Region Gävleborg totalt har beviljats 38 miljoner kronor under 2022.
– Tidigare har det inte funnits en helhetssyn på patienterna. Man behöver vara alla yrkesprofessioner för att maxa omhändertagandet. Det är en sak att bedöma och behandla medicinskt, en annan att rehabilitera. Det är där vi kommer in som fysioterapeuter, säger Maria Pliakas.

De är involverade i projektet: Anna Rauden, Maria Pliakas, Anna Jansson, Petra Balog, Monica Hofvenstam och Johanna Belachew.
Bild: Markus Boberg
Vårdpersonalen jobbar i team runt patienterna. I teamen ingår såväl läkare som fysioterapeuter och kuratorer.
En del av de patienter som de träffar är så begränsade att de inte klarar av sin vardag och tvingas vara sjukskrivna helt eller delvis. De kan ha gått med sina besvär i många år utan att få rätt hjälp.
Det är inte alltid som besvären går att bota. Endometrios är exempelvis en kronisk sjukdom som man måste lära sig att leva med. Men det finns metoder för att lindra och hantera smärtan.
Annons
Annons
– Det vi fysioterapeuter hjälper till med där är att lära ut avspänningsövningar i olika former, användning av akupunktur, värme och kyla. Vi ger vägledning kring fysisk aktivitet och träning som kan positiv inverkan på kronisk smärta och fatigue, en form av hjärntrötthet.
– Smärta ritar upp spår i hjärnan och det påverkar tankar, känslor, humör och sömn. Det är mycket undervisning, att få patienten att förstå vad det innebär och hur man kan hantera det, säger Maria Pliakas.

Det är inte alltid som besvären går att bota. Men det finns metoder för att lindra smärtan.
Bild: Markus Boberg
Även patienter med förlossningsskador ingår i projektet. De kan ha besvär i form av ofrivillig gasavgång, vidhetskänsla i slidan, läckage av urin eller avföring, samlagssmärtor eller att de är överspända, vilket kan göra det svårt att bajsa och kissa.
– Uppföljning av barnmorska och läkare har alltid funnits, men begränsad rehabilitering av bäckenbotten. Tidigare var det mer mediciner och operationer, laga det som är trasigt. Men inga resurser för att förklara vad som hänt och hur man själv på bästa sätt tränar upp och läker genom exempelvis bäckenbottenträning, säger Maria Pliakas.
Det nya arbetssättet innebär att ett helhetsgrepp tas runt patienterna på ett annat sätt än tidigare. I sin första kontakt med patienter som besväras av till exempel samlagssmärtor frågar Maria Pliakas alltid om de bär med sig någon negativ upplevelse relaterat till sex eller gynekologisk undersökning.
Annons
– Smärtbesvär, ytligt i vulva eller djupare som vid vaginism, kan ha många orsaker, men ibland görs inte kopplingen till tidigare negativa sexuella upplevelser. Det har varit min största utmaning och det svåraste mentalt att jobba med, att när man ställer frågan är det många som svarar att de utsatts för övergrepp. Som inte har bearbetat eller berättat om det eller fortfarande lever med posttraumatisk stressyndrom av det, säger hon.
Annons

Patienter med samlagssmärtor är en prioriterad grupp i projektet.
Bild: Markus Boberg
Här fyller kuratorn en viktig roll, menar hon, ihop med det övriga teamet. De jobbar även nära socialtjänsten och kvinnojouren Blåklockan när det behövs. Det kommer ibland in patienter som behöver skyddat boende omgående.
På internationella kvinnodagen firade Maria Pliakas och hennes kollegor. Projektet har varit igång i ett år och de har nyligen fått veta att det kommer att förlängas året ut för att sedan bli permanent. Många patienter som tidigare fallit mellan stolarna eller varit hänvisade till exempelvis Falun och Uppsala kommer nu att få rätt vård på hemmaplan, menar hon.
– Det är fantastiska nyheter för regionens kvinnor! Kvinnosjukvården i hela landet har varit och är eftersatt. Den här satsningen bidrar till bättre omhändertagande och tryggare vård, säger Maria Pliakas.

Fysioterapeuterna Petra Balog och Maria Pliakas är nyckelpersoner i satsningen på att stärka kvinnors rätt till rehabilitering på Gävle sjukhus.
Bild: Markus Boberg

Med hjälp av olika övningar går det att lindra besvär.
Bild: Markus Boberg