Annons

Annons

Annons

Trönö

Läsartext
Nils Ferlin i Trönö kyrka

Detta är en läsartext.

De medverkande frv Marie Louise Tynong, Sandra Dewerud, Marie Sundberg och Eva Monikander.

Annons

Sedan flera år har sammankomster med samlingsnamnet "En stilla stund" arrangerats några gånger per år i någon av Trönös två kyrkor, antingen i den nya eller den gamla, beroende på säsong. De senaste åren har svenska poeter varit i fokus och flera har redan passerat revy. Evert Taube, Dan Andersson, Bo Bergman för att nämna några. Ett intressant koncept som hittat sin form genom Marie Louise Tynong som läser in sig på poetens liv från vaggan till graven, Marie Sundberg som söker tonsatta dikter, eller själv sätter melodi till dikter att sjunga, Eva Monicander som kompar på flygeln och Sandra Dewerud som framför en egen liten betraktelse utifrån dagens poet. Upplägget med att Marie Louise först berättar om poetens liv gör att dikterna får en alldeles egen klangbotten som ökar insikten och förståelsen för de diktverk poeterna efterlämnat. Marie sjunger tonsatta dikter med stor inlevelse till Evas pianokomp och Sandra bidrar med egna tankar kopplade till diktaren för dagen. En mycket bra mix med de fyra som fint kompletterar varandra och från hjärtat förmedlar sina delar till publiken.

Annons

Annons

Några av de böcker om Nils Ferlin som bidragit med delar ur hans liv och diktning.

För ett par dagar sedan fick Trönö nya kyrka besök av poeten Nils Ferlin, dock inte i fysisk skepnad, eftersom han lämnade det jordiska för drygt 60 år sedan, men hans ande fanns påtagligt med oss i kyrkorummet. Huvuddragen och vissa delar av hans liv och dikning lyftes fram av Marie Louise, Marie och Sandra, som dock omöjligt kunde spegla allt. Hans kringflackande liv, tidvis som journalist, skådespelare eller cirkusartist, präglades tidvis av depressioner och för mycket alkohol. De två viktigaste kvinnorna i hans liv var modern och hustrun Henny. Nils Ferlin upplevde de två världskrigen som säkert i någon mån bidrog till hans mörka världsbild och bisarra svarta humor, ofta med en oväntad knorr på slutet. Konsten att med några få ord kunna förmedla så mycket som i dikten Evolution - Stenen elden och metmasken - tre trappsteg till Rockefeller, är inte alla förunnad. Vi som har några år på nacken kände igen många av Nils Ferlins dikter, som fanns där i minnets avkrokar, På Arendorfs tid, Får jag lämna några blommor, Cirkus Tigerbrand, Du har tappat ditt ord, med flera.

Om en månad, den 20 april, har turen kommit till Kristina Lugn, därefter till Barbro Hörberg den 18 maj och vi ser redan fram mot att möta Kristina Lugn, med anor från grannsocknen Enånger, på nästa poesikväll i Trönö kyrka.

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan