Annons

Annons

Annons

Bollnäs

Insändare
En icke-investering i våra barns rörelse och hälsa kommer att kosta

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Att inte prioritera ämnet idrott och hälsa och våra barns framtida lärandemiljö är för mig och många andra något som inte ligger rätt i tiden. Idag vet dem flesta att investeringar i hälsa och rörelse för barn och unga är viktigare än någonsin för att undvika framtida ohälsa.

En ny skola på Ren planeras för fullt. Men det ska inte byggas någon idrottshall för förskoleklasserna och lågstadiet. Beslutsfattarna i kommunen menar att barnen kan vara ute året runt då en stor del av kursplanens centrala innehåll innefattar aktiviteter och moment som likväl kan bedrivas utomhus.

Annons

Annons

Gymnastiklektion i första klass. Foto: TT

Detta kommer få konsekvenser för våra barn men det kommer även bli ett arbetsmiljöproblem. Självklart är det hälsosamt att vistas mycket utomhus, det känner gemene man redan till. Men vi som arbetar i skolan har stora grupper och elever med olika behov.

Att förvärva, erfara och utveckla grundläggande färdigheter görs på olika sätt i olika miljöer. Det vill säga att vissa moment är det mer optimalt att träna på just inomhus i en hall med rätt materialet och redskap.

En allsidig rörelsekompetens och rörelseglädjen är en stor grund till vårt välbefinnande och vår hälsa. Tar vi bort den möjligheten för framtidens elever på Ren-området kommer vi tappa mycket tid och lärande i de tidigare åldrarna. Tid som vi inte får igen.

Jag vet även att många tjejer som spelar handboll på sin fritid har stora bekymmer med benhinnor, knän, hälsenor och så vidare, detta på grund av att Höghammarhallens golv är anpassat för rullstolar och är väldigt hårt. Det skulle alltså även behövas en hall med rätt mått och underlag för föreningsidrotter.

Med detta vill jag bara säga och be er som har mandat att ta beslut i denna fråga att tänka ett varv till. Att inte satsa på rörelse och hälsa kommer i längden kosta mer i ohälsa!

Evelina

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan