Annons

Annons

Annons

Trönö

Läsartext
Söderblomsbesök i Trönö

Detta är en läsartext.

Omi Söderblom föreläste om släkten Söderblom i Trönö nya kyrka. Det är alltid något speciellt med att besöka Trönö, sa hon. Foto: Läsarbild

Annons

Trönöfödde ärkebiskopen Nathan Söderblom är alltid lika aktuell. Trots att det är över nittio år sedan han gick bort fortsätter många att forska om hans arbete och gärning. Nästa sommar är det aktuellt med Söderblomspelet i Trönö igen. Ett par böcker om den söderblomska familjen har den senaste tiden lämnat bokpressarna. Det är barnbarnsbarnet Omi Söderblom som skrivet och forskat om familjens liv.

Jan Eric Berger och Omi Söderblom har haft kontakter under många år, bland genom Söderblomspelet. Omi gillar den vackra vyn över Trönö. Foto: Roger Bergström.

Hon besökte Trönö nya kyrka häromdagen och föreläste om Anna Söderblom. Hon arbetar för närvarande med en bok om ärkebiskopinnan. Anna Söderblom var en debattör, författare och filantrop. Hon var en kvinnlig pionjär vid Uppsala universitet, gift med Nathan och mamma till tolv barn. Anna tillhörde den första generationen av kvinnliga studenter i Uppsala. Trots tolvbarnsmor hann hon med ofattbart mycket under sitt liv. Hon skrev böcker, reste, deltog i den öppna debatten, bland annat om kvinnors rösträtt och anordnade hjälpresor mm för flyktingar.

Annons

Annons

– Det är alltid lika spännande och intressant att komma till Trönö, började Omi Söderblom sin föreläsning. Det var ju här Nathan föddes och levde sina första år.

Föreläsningen om Anna Söderblom i Trönö nya kyrka var välbesökt.

Föreläsaren berättade mycket inlevelsefull och initierat om Anna liv med Nathan. Det hände alltid någonting. Anna levde 24 år länge än sin man. Under tiden samlade hon Nathans omfattande korrespondens och skrev artiklar och böcker. Hon gifte sig 1894 med Nathan, som sedan blev ärkebiskop. Det innebar många plikter för henne. Men hon hann med ofattbart mycket annat än att vara ärkebiskopfru.

– Jag hoppas att boken om Anna kommer ut under hösten, berättar Omi. I mina brevstudier har jag nu kommit  till 1899. Anna ger ovanliga inblickar från det söderblomska hemmet i Norrala, säger Omi.

Omi Söderblom har för kort tid sedan gett ut böckerna, "I skuggan av Nathan", där hon bland annat  tecknar ett gripande porträtt av sin farfar Helge Söderblom, Nathan och Annas son. Boken "Söderblom och Wallenbergsaffären" kom vid årsskiftet. Båda böckerna har fått fina recensioner.

Det var kyrkkaffe och allmänt prat i församlingshemmet efter föreläsningen.

Besöket i Trönö var väl besökt och många intresserade fanns på plats. Någon hade minnen från Anna Söderbloms besök i Trönö 1955.

Efteråt samlades besökarna i församlingshemmet för gott kyrkkaffe och allmänt prat.

Jan-Eric Berger

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan