Annons

Annons

Annons

Annons

Kampsport

Läsartext
Succédag för Söderhamns judoklubb på skol-SM

Söderhamns judoklubb hade en lysande dag vid skol-SM i judo, som hölls i Lindesberg.

Ett guld, ett silver och två brons blev det.

Text: 

Detta är en läsartext.

Knästående från vänster: Ahmad Ibrahim, Djabrail Ibragimov, Abdulhami Althany och Yazan AlBared. Stående från vänster: Taim Halil, Shiraz Ibrahim, Björn Stabo, Lex Wallgren och Lo Håberg.

Bild: Läsarbild

Annons

12-årige Lex Wallgren gjorde dagens höjdarinsats genom att vinna pojkar -50 kg. Han vann två ganska lätta matcher på väg till semifinal, men där blev det tufft mot IK södras Hector Brunner. Det blev en helt jämn match men Lex kunde kasta till sig en poäng och var med det i final.

Finalen blev hur som helst en bra match där Vide Pettersson från Knivsta gjorde bra motstånd men blev kastad två gånger och guld till Söderhamn och Lex. Det finns påbrå, morbror Joel Wallgren vann SM-guld för 15 år sedan.

Nästa toppinsats var Djabrail Ibragimov som vann snabbt och effektivt över en kille från Sundvall och en från Köping innan det var dags för semifinal mot Eli Fäldt från Knivsta. Innan det gått en minut hade ”Gabbe” kastat honom också.

Annons

Men i finalen väntade en betydligt tuffare grabb. Adam Belkhir från Borås, som också dominerat på sin halva av lottningen, stod för en stark och mycket teknisk judo. "Gabbe" hängde med i nästan hela matchen och körde helt jämnt med medaljören från SM tidigare i år.

Annons

När det bara var sekunder kvar fick boråsaren in ett poänggivande kast och blev segrare. Djabrail var dock inte alltför ledsen över förlusten, silvret var ju hans första SM-medalj.

Yazan AlBared var dagens högoddsare genom att vinna ett brons i -60 kg klassen för högstadiet. Han vann två matcher över en från hemmaklubben, Frövi och en från Stockholm, båda på mycket fina kast.

I semifinalen senare blev det stryk mot storfavoriten Ali Haijyev från Frövi. Denne vann sedan guldet klart. Brons i alla fall till Yazan som gjorde sitt livs insats!

Likadan resa hade Ahmad Ibrahim som också gick i 60 kg, men var på andra halvan av lottningen. Ahmad vann nu sin första mästerskapsmedalj efter en kanoninsats. Han kastade ganska direkt en kille från Sundsvall och sedan blev det en seger över en från Knivsta.

Därmed var han i semifinal mot Nils Eriksson från Saltsjö judo. Ahmed hängde med i halva matchen innan han blev kastad av stockholmaren. Bronset är väl förtjänat för Ahmad har haft otur några gånger i avgörande lägen.

Övriga pojkar skötte sig också mycket bra. Taim Khalil förlorade i bronsmatch i -46 kg, Han vann två matcher på vägen. I samma klass vann Lo Håberg en match. Shiraz Ibrahim vann en i -42 kg och var väldigt nära att komma längre men det ville sig inte riktigt.

Annons

Annons

Abdulhamid Althany kämpade hårt men fick bara möta två blivande medaljörer och var utslagen i -66 kg. Samma öde hade Elias Chabchoub som förlorade mot en göteborgare och en bohuslänning, detta i pojkarnas -38 kg.

Alla deltog i det träningsläger som var hela helgen efteråt.

Tränaren Björn Stabo passade på att göra en gradering på söndagen och har nu svarta bältet av femte graden. Femte ”dan” som det heter på judospråk. Dan är det japanska ordet för mästare.

Därmed är Björn den högst graderade någonsin i Hälsingland.

Annons

Annons

Till toppen av sidan