Annons

Annons

Annons

Bergvik

Till minne av Mats Björklund – briljant gitarrist med världen som arbetsfält

I mitten av juni avled musikern Mats Björklund plötsligt och oväntat i sitt hem i München, Tyskland. Mats var uppvuxen i Bergvik, Söderhamn.

Mats visade tidigt att musiken skulle bli ledstjärnan i hans liv. Han utvecklades till en erkänt duktig gitarrist med världen som arbetsfält.

Mats Björklund växte upp i Bergvik. Hans far och farbror ägde och drev Bäckfors möbler. Många i Bergvik minns fortfarande Mats utveckling som musiker i små och stora band, både inom Missionskyrkan och på popscenerna. Gamla NTO-lokalen i Lynäs var platsen för många repetitioner.

Mats Björklund. Foto: Privat.

Musiken var den stora drivkraften för Mats. Tillsammans med den lokala popgruppen Daytrippers från Bergvik deltog de i en popbandstävling på Skansen 1966, där de slutliga segrarna blev Slam Creepers med Björn Skifs från Vansbro. Mats var även medlem i några andra lokala hälsingeband. För omgivningen framstod det tidigt att Mats var en talang utöver det vanliga. Supergitarrist men också duktig på klaviatur, främst hammondorgel, en multiinstrumentalist. Han spelade allt från schlager, pop, rock, soul, blues och jazz. Senare tog discomusiken stort utrymme. I början av 70-talet flyttade Mats till Göteborg och blev en av tre medlemmar i musikgruppen Lefvande Musik, ett cover- och clubband som anlitades flitigt i Göteborgsregionen.

Annons

Annons

Musikresan gick vidare och han blev medlem i det återbildade The Spotnicks 1973 med turnéer runt i världen. Under de här åren skapade Mats tillsammans med Todde Stoor ett unikt gitarrsound och många spännande arrangemang som gav Spotnicks-fansen en helt ny och fräsch upplevelse. Musik som fortfarande håller mycket hög klass.

Efter en turné i Japan 1975 anlände gruppen till München där de spelade in LPn Feelings. Mats gjorde då även inhopp som studiomusiker. Tyskarna ville ha mer av Mats och flytten till München var ett faktum. Ett framgångsrikt samarbete med musiker, kompositörer och producenter som Frank Farian med Boney M liksom Giorgio Moroder, stilbildare inom disco- och dansmusiken, Pete Belotte och Ralph Siegel. Mats blev en mycket uppskattad och etablerad studiomusiker som även deltog i turnéer.

Mats Björklund samarbetade och medverkade med många kända artister och musikgrupper under årens lopp. Någonting som Anders Johansson, son till jazzlegenden Jan Johansson, nämner i sin bok Trumslagarpojken; ”Vi har en fyrmänning (brylling) som heter Mats Björklund. Han har spelat med massor av legendariska artister, Boney M, Donna Summer och Falco för att ta några” För att nämna några ytterligare Umberto Tozzi, Silver Convention, Amii Stewart, Gianna Nannini, Mireille Mathieu, Roger Whittaker och Meat Loaf. Den senare ska vid ett tillfälle utnämnt Mats som den bästa gitarristen.

Mats slog aldrig av på takten, strax innan sin bortgång blev han inbjuden av Frank Farian att jobba med den nya produktionen av Milli Vanilly Songs i Florida. Musikervännen och studiotekniker Klaus Ramoser berättar att Mats tillhörde och tillhör den övre ligan av de mest eftertraktade studiomusikerna och har under de senaste 40 åren medverkat i tusentals produktioner som musiker, arrangör, kompositör och producent. Mats var en tyst, mycket sympatisk och en oerhört begåvad musiker, som alltid agerade i bakgrunden, skriver Ramoser.

Annons

Annons

Samarbetet med Ralph Siegel, låtskrivare och musikproducent, blev mycket omfattande under årens lopp. Siegel skriver i sin självbiografi att Mats Björklund var en av de bästa musikerna i världen - inte bara en arrangör, utan också en briljant gitarrist.

I februari 2020 blev Mats och 13 andra framstående Münchenmusiker uppmärksammade och hedrade genom utställningen ”On the Radio”, en porträttutställning i Kulturzentrum Gasteig i München. Mats skrev ”14 bilder på killarna som spelade hitsen!”

Mats blev hembygden trogen och återvände gärna när tillfälle gavs.

För tio år sedan gifte sig Mats med sin ungdomsförälskelse Maria född Linder. Mats har två söner från ett tidigare äktenskap.

Mats Björklund blev 72 år.

Den 2 juli genomfördes en minneshögtid i München för Mats. Den 5 augusti äger begravningen rum i Essinge kyrka, Stockholm.

Nils e. Westling, Bergvik

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan