Annons

Annons

Annons

krönika

Hélène Westelius
Inte suringen som stinker illa – det är fiskeindustrin som osar skumt

Om inget görs kommer surströmmingen vara en unik och sällsynt delikatess inom en mycket snar framtid.

Text: 

Det här är en krönika.Analys och värderingar är skribentens egna.

Ska surströmmingstraditionen leva vidare måste fisket förändras.

Bild: Robbin Norgren

Annons

Inför årets surströmmingspremiär märks det att något är på tok med strömmingen. I den lokala matbutiken hör jag två damer fråga efter en burk suring, varvid personalen svarar att den är svår att få tag i. Jag hoppar in i konversationen och säger att det är brist på strömming, att den är på väg att bli utfiskad. Damerna tittar förvånat på mig och utbrister: ”inte kommer strömmingen att försvinna, tok heller, den klarar sig!”

Trots alla alarmerande rapporter från forskare att vi befinner oss i ett akutläge så har det inte riktigt nått fram till gemene man. Strömmingen i sin tur är föda åt både gös, abborre och gädda och ett ekosystem kommer att kollapsa när kedjan bryts. Den strömming och sill som nu finns är könsmogen redan vid ett års ålder istället för vid det normala 3 års ålder, ett sätt för fisken att försöka överleva sin art men som stressar den något oerhört, de blir smala och tunna.

0 kren månad

Läs vidare med Digital!

Läs för 0 kr i en månad – därefter tills vidare 119 kr/månad. Ingen bindningstid.

Visa vad som ingår i Digital

Det här ingår i Digitalpaketet

  • Alla lokala nyheter på vår sajt och nyhetsapp.
  • Läsarshoppen med mängder av erbjudanden – spara tusenlappar!
  • Nyhetsbrev med de senaste nyheterna – direkt i mejlen varje dag.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan