Annons

Annons

Annons

Brynäs

Tekoppar från Gävle är hetare än någonsin – säljs för chockpriser till kineser

Har du en kopp från Gefle Porslinsfabrik där hemma med märket Delila eller Furuvik? Den kan vara värd 50 000 kronor. Under året med en synbar upptrappning under sommaren har en galen hausse på svensk keramik gjord mellan 1950- till 70-talet pågått - där sällsynta föremål gjorda i Gävle tillhör de absolut mest eftertraktade. Kineserna ligger bakom.

Text

Kaffekannan med dekoren Astra av chefsdekoratören Eugen Trost på Gefle Porslinsfabrik stämmer in helt rätt på det asiatiska samlare söker. Fast det verkar vara kopparna som är det heta för dem i första hand. Kristina Lindkvist och Annika Börjesons budget för att köpa föremål som inte är konst, ligger dock endast på 10 000 kronor så de håller sig till det som är okänt för Länsmuseets samlingar sedan tidigare eller historiskt intressant av olika anledningar.

Bild: Nils Palmeby

Annons

En kopp av Uppsala-Ekeby, i vars koncern Gefle Porslinsfabrik ingick från och med 1936, med dekoren Delila såldes 1 maj för 49 338 kronor enbart för koppen på Tradera. Köparen kommer enligt sin Traderasida från staden Hangzhou i Kina. En uppsättning med sex likadana koppar samt fat plus två extrafat gick 5 augusti för 270 000 totalt. Även här en kinesisk köpare från Shenzhen. På båda nämnda köpares historik går det att se att de har köpt påfallande många Gefle-föremål just. Någonting har onekligen hänt eftersom en uppsättning kopp och fat Delila var värderad kring max omkring tusenlappen för bara tre år sedan. Och just Gefle verkar ha stuckit i väg jämfört med konkurrenterna Rörstrand och Gustavsberg som fabriken alltid var lillebror till under sin aktiva period.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan