Annons

Annons

Annons

Trönö

Läsartext
Bellmanafton i Trönö

Detta är en läsartext.

För närmare 20 år sedan fick Marie Louise Tynong en idé om poesiaftnar i Trönö kyrka. Idén grodde några år och fick så småningom gehör hos Marie Sundberg, allsidig sångerska och tonsättare samt kyrkans kantor Eva Monikander. För ett par år sedan blev trion en kvartett genom församlingsassistenten Sandra Dewerud.

Inte lätt att fånga alla de fyra medverkande på samma bild under föreställningen, men här blev det ett tillfälle i slutminuterna.

Marie Louise berättar om poeternas livshistoria från vaggan till graven och läser några dikter, Marie sjunger tonsatta dikter till Evas ackompanjemang och Sandras gör en liten betraktelse med koppling till poetens liv. Många svenska diktare har nu passerat revy - Nils Ferlin, Dan Andersson, Barbro Hörberg, Kristina Lugn för att nämna några, alla med sin livshistoria som klangbotten till dikterna. Rutinen och säkerheten hos de medverkande har ökat med tiden, liksom även publiktillströmningen.

Annons

Annons

När turen kommit till 1700-talspoeten Carl Mikael Bellman, en fin augustikväll år 2022, var den gamla kyrkans träbänkar välfyllda av förväntansfull publik, både Trönöbor och utsocknes.

Marie Louise läser in sig på poeten Carl Mikael Bellmans livshistoria.

Kvällen inleddes stämningsfullt med en psalm av Bellman från läktaren av Marie, därefter berättade Marie Louise om livet i Stockholm för 250 år sedan då soporna slängdes ut på gatorna i väntan på regnväder som skulle spola avskrädet till Klara sjö. Stanken låg dock alltid som ett täcke över staden där Bellman och hans familj levde sina liv. Han var underhållare och gunstling till kung Gustaf III och levde då ett gott liv i sus och dus, men efter kungens död kom han i onåd, vilket gjorde att både han och familjen fick leva under betydligt knappare förhållanden. Han var dock genom hela livet oerhört produktiv trots sina alkoholindränkta och utsvävande vanor. Det har skrivits mycket om Bellman under de drygt 200 år som gått och mycket fanns att berätta. Att så många av hans visor fortfarande är kända långt in i folksjälen visar hans storhet som poet och vi fick lyssna på både nytt och välkänt ur hans rika produktion. Marie framförde en svängig variant av "Fjäriln vingad..." och några av hans mindre kända dikter. Vi fick också återknyta bekantskapen med Fredmans epistlar, Ulla Winblad och Gubben Noak. Några Bellmanhistorier bjöd Sandra på och skrattsalvorna ekade mellan stenvalven.

Annons

Annons

Utanför Trönö gamla kyrka Eva Monikander, Marie Sundberg och Sandra Dewerud, som nu fortsätter med kommande poesiaftnar utan Marie Louise Tynong

Det här blev Marie Louises sista poesiföreställning då hon med ålderns rätt valt att kliva av och med varm hand överlämnar fortsättningen till de övriga, som ska bli spännande att följa med poeten Edit Södergran den 21/9 - blir det med ersättare för Marie Louise, eller?

Birgit Lundgren

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan